NASA

Mars'ta antik nehir yatağı bulundu

Mars keşif aracı Curiosity, Mars’a inişinin üzerinden henüz iki ay geçmeden ilk büyük keşiflerinden birini yaptı. Altı tekerli nükleer laboratuvar, yeni gözlem alanına ilerlediği esnada bir nehir yatağının kalıntılarına ulaştı.

NASA, ilk olarak Mars Yörünge Kaşifi (Mars Reconnaissance Orbiter) uzay aracıyla Mars’ta nehir yatağı oluşumuna dair görüntüler elde etmişti. Curiosity, Dünya’ya gönderdiği en son fotoğraflarda, içinde bulunduğu Gale Krateri’nde bir nehir yatağının kalıntılarını ortaya koydu.

Astronotlar ‘uzay kuryesi’ olarak kullanılabilir'

Uzay ajansı tarafından yayımlanan en son rapora göre, astronotların, keşif araçlarının Mars’tan topladığı örnekleri Dünya ve Mars arasında bir noktadan alıp yeryüzüne getirmeleri söz konusu olabilir.



NASA tarafından Salı günü yayımlanan ön hazırlık raporunda, Mars’ın keşfinin bir aşamasında astronotların ‘uzay kuryesi’ olarak kullanılmasıyla ilgili bir bir fikir ortaya atıldı.

Rapora göre, görevle ilgili seçeneklerden biri, Mars’ın yüzeyindeki keşif araçlarının Kızıl Gezegen’den taşlar toplamasını gerektiriyor. Bir sonraki aşamada, gelecekte inşa edilecek bir uzay gemisindeki astronotların, bu taşları Dünya ve Mars arasındaki ‘kozmik teslim noktası’ndan alıp yeryüzüne getirmeleri planlanıyor.

NASA uydusu düştü!

NASA, dünya gözlem uydusu Glory'yi taşıyan Taurus XL roketinin yörüngeye ulaşamadığını bildirdi.

Vandenberg Hava Üssü yetkilileri, NASA'nın Glory uydusunu taşıyan Taurus XL roketinin bugün saat 12.10'da üsten fırlatıldığını belirtirken, NASA'dan yapılan açıklamada, roketin üzerindeki koruyucu kabuğun fırlatılıştan sonra uydudan ayrılmadığı kaydedildi. Uydu, Antarktika yakınlarında okyanusa düştü.

Glory uydusu iklime etki eden etmenler hakkında yeni veriler toplamak üzere Kaliforniya’dan havalanmıştı. Bundan tam altı dakika sonra yetkililer ciddi bir problemin farkına vardı. Roketin fırlatıcısının üstünde bulunan ve uyduyu koruyan kaplama kısmı tam olarak ayrılmamıştı. Uyduyu taşıyan füze, bir süre sonra düştü.