aft

Ağız yaraları nasıl geçer?

Aft ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak mukozasında, dil üzerinde, yumuşak damakta, farenkste, diş eti üzerinde görülen solgun sarı-kırmızı hale ile çevrili oldukça ağrılı ülserleşmiş lezyonlardır. Toplumun %18-20 az ya da çok aft sorunu ile karşı karşıyadır. Bayanlarda daha sıklıkla rastlanır. Aft genellikle tek olarak seyretse de aynı anda birkaç bölgede birden görülebilmektedir.

Aftın oluş nedenini belirlemek için çeşitli araştırma yapılmıştır. Ancak aftın oluşumunu hızlandırıcı ve seyrini kötüleştirici birçok faktör faktör saptanmasına karşın oluş nedeni tam olarak belirlenememiştir.

Bu nedenle aft oluşumunu hızlandıran ve iyileşmesini geciktiren faktörlerden bahsetmek mümkündür.

Aft oluşumunda hangi faktörler önemlidir?

Ağız içi yaralarını dikkate alın!

Ağız içerisinde sıklıkla yanak ve dudak kenarlarında, dil üzerinde ya da damakta oluşan aft ve benzeri yaraları dikkate almanızda büyük fayda var.


Uzmanlar, ağız içinde oluşan ve uzun dönem sonucunda iyileşmeyen yaraların çeşitli sağlık sorunlarının habercisi olabileceğini belirtiyor. Güncel epidemiyolojik çalışmalar yetişkin nüfusun %60’ında yılda bir kez bir ağız yarası sorunu yaşandığını gösteriyor.