bilimsel gelişmeler

Atomun 100 katı çözünürlükte

Teknoloji devi IBM, teknoloji ve bilim alanındaki en büyük gelişmelerden birine imza attığını duyurdu. Şirket, mühendislerinin ‘temassız atomik güç mikroskopi’ adı verilen bir teknik aracılığıyla, moleküllerin kimyasal bağlarındaki farkları gözlemlemeyi başardıklarını açıkladı. Gözlem, bugüne kadar gerçekleştirilen en yüksek çözünürlükte, atomun yüzde biri oranında yapıldı.

IBM, elde edilen başarının atom ve moleküllerin çok daha küçük boyutlarda incelenmesine olanak vereceğini ifade etti.

Mühendisler, teknoloji ve bilim alanında büyük atılımlar sağlayabileceğini belirttikleri başarının, en kuvvetli materyallerden biri olan grafen temelli cihazların geliştirilmesinde kullanılabileceği gibi, atom ve moleküllerin çok daha küçük boyutlarda incelenmesini mümkün kılacağını belirtti.

Altın üreten bakteri bulundu

Amerikalı bilim insaları, kimyasal maddeyi som altına çeviren bir bakteri buldu.



Michigan Eyalet Üniversitesi Mikrobiyoloji ve Moleküler Genetik Bölümü'nden Prof. Kazım Kashefi ile Doç. Dr. Adam Brown, "Cupriavidus metallidurans" bakteriler ile doğada bulunan zehirli bir kimyasal sıvı olan ve hiçbir maddi değeri olmayan altın klorürü bir araya getirdi.

Dünya'nın merkezine inecek dev sondaj projesi

Bilim insanları, gezegenimizin oluşumuna ait çok önemli bilgilere ulaşabilmek için Dünya’nın çekirdeğine inilmesini sağlayacak dev bir sondaj projesi üzerinde çalışıyor. Bir milyar dolarlık proje kapsamında, yer kabuğunun en ince olduğu noktadan başlayacak sondajla 2020 yılında çekirdeğe ulaşılabileceği öne sürüldü.



Bilim dünyası, Dünya’nın en çok merak edilen ve oluşumu hakkında büyük sırlar sakladığı bilinen çekirdeğine inmenin bir yolunu bulmuş görünüyor. Teknolojik yetersizlikler bugüne kadar Dünya’nın çekirdeğini ulaşılmaz bir yer kılsa da, Japonya’nın büyük rol oynayacağı uluslararası bir proje kapsamında altı kilometre derine inilerek çekirdekten numune toplanması amaçlanıyor.

Beyin kötü haberleri filtreliyor

İnsanların iyi haberleri seçip, kötü haberleri görmezden gelme eğiliminin, beynin bir bölgesinin filtreleme mekanizması olarak çalışmasından kaynaklı olduğu keşfedildi.



Çoğu insanın kötü haberlerden çok iyi haberleri, hakaretlerden çok övgüleri duymayı tercih ettiği biliniyor. İnsanların yüzde 80 ila yüzde 90’ı, kendileri hakkında işittikleri övgüler sayesinde öz güven kazanırken, söylenen kötü sözler nedeniyle nadiren imajını gözden geçiriyor.

Görünmezlik artık hayal değil

Bilim insanları ilk kez görünmezlik pelerini kullanarak üç boyutlu bir nesneyi görünmez hale getirdi. Yapılan deney “New Journal of Physics” adlı bilim dergisinde yayımlandı.

Teksas Üniversitesi’nden bilim insanları 18 santimetre büyüklüğündeki silindir biçimindeki bir boruyu plazmonik meta madde kullanarak görünmez hale getirdiler. Ancak deneyin görünür ışık değil, mikro dalga alanında sonuç verdiği de belirtildi.

Örümcek ağı interneti yeniden inşa edecek

Bilim insanları, çelikten daha sert olan, aynı zamanda sahip olduğu esneklik sayesinde birçok şekle girebilen örümcek ağının en büyük özelliğini ortaya çıkardı. Bu keşif internetin geleceği için de ilham kaynağı oldu.

Nature dergisinde bugün yayımlanan araştırmaya göre, örümcek ağı sadece sert değil, aynı zamanda “akıllı.” Öyle ki, gelecekte elektrik şebekeleri ve internetin örümcek ağı temel alınarak oluşturulması söz konusu.

Massachusetts Teknoloji Enstitüsü (MIT) akademisyeni Markus Buehler ve ekibi, Avrupa’da yaşayan bahçe örümceği Araneus diadematus’un üzerinde bilgisayar modellerini kullanarak yaptıkları araştırmada, örümcek ağlarının farklı gerilme seviyelerine değişik tepkiler verdiğini tespit etti.