“4+4+4” eğitim sistemi

Okula başlayan çocuklarda kekemelik riski

Genetik faktörler etkili olsa da çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini belirten Psikolog Leyla Arslan, okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygının kekemeliği tetikleyebileceğini söyledi.



4+4+4 eğitim modeliyle bu yıl 72 aylık öğrencilerle birlikte 66 aylık olanlar da okulla tanıştı. Bugünlerde ise okula, sınıfına ve arkadaşlarına alışma dönemini geçiriyorlar. Okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygıya bağlı kekemeliğin ortaya çıkabileceğini belirten, Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Uzman Psikolog Leyla Arslan, çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini söyledi.

Uzmanlar ders kitaplarını inceleyecek

Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitaplarını kurayla belirlenecek öğretmen ve akademisyenlere inceletecek.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nin yenilendiğini açıkladı. Karip, yeni düzenlemeyle diğer eğitim araçlarının da daha düzgün bir şekilde hazırlanmasına imkan sağlandığını ifade etti.

Ders kitaplarında aranan nitelikler arasına ''temel insan hak ve özgürlüklerini destekleyen ve her türlü ayrımcılığı reddeden bir yaklaşım sunması'' esasının getirildiğini belirten Karip, zenginleştirilmiş kitapların (z-Kitap) niteliklerinin belirlendiğini söyledi.

İşte '4+4+4'ün müfredatı

Milli Eğitim Bakanlığı, “4+4+4” eğitim sistemi kapsamında hazırlanan yeni müfredatı açıkladı. 66 aylık çocuklara uyum döneminde sadece “A” ve “E” harfleri ile 1-10 arası rakamlar öğretilecek. Seçmeli Kur’an-ı Kerim ve "Hz. Muhammed’in Hayatı” dersleri 5. sınıftan itibaren okutulacak.

“4+4+4” eğitim sistemiyle bu yıl okula başlayacak 60 ayını tamamlayan öğrencilere okullarda ilk 3 ay uygulanacak uyum ve hazırlık çalışmalarına ilişkin kitaplar hazırlandı.

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan öğrenci çalışma kitapları ve öğretmen kitabı, 12 haftalık süreyi kapsıyor.