eğitim

Seçmeli derslerin kitapları hazır

”Bu kitaplar web sayfasından yayınlanacak, basılı olarak hangi okulda kaç öğrenci o dersi seçmişse o sayıda okullara ulaştırılacak. Kitapların dağıtımını da birkaç hafta içerisinde tamamlamış olacağız”

Dünyanın en iyi üniversiteleri sıralamasında 5 Türk üniversitesi

İngiliz Times Higher Education Kurumu’nca açıklanan ”Dünyanın En İyi 400 Üniversitesi” sıralamasında ODTÜ 201-225, Bilkent ve Koç üniversiteleri 226-250, İTÜ ve Boğaziçi üniversiteleri 276-300 aralığında yer aldı.



İngiliz Times Higher Education (THE) Kurumu’nca açıklanan ”Dünyanın En İyi 400 Üniversitesi” sıralamasına, 5 Türk üniversitesi de girdi.

Sonbahar dönemi sınavı DUS

Sonbahar dönemi sınavına ait soru kitapçıkları ile cevap kağıtlarının görüntüleri, adayların inceleyebilmeleri amacıyla erişime açıldı.



Diş hekimliğinde uzmanlık eğitimi giriş sınavı (DUS) sonbahar dönemine ait soru kitapçıkları ile cevap kağıtlarının görüntüleri, adayların inceleyebilmeleri amacıyla erişime açıldı.

Dünyada böyle bir üniversite yok

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü'ne yeni eğitim-öğretim döneminde sadece 2 öğrenci kayıt yaptırdı. 2 öğrenci, öğretim üyelerinden tüm dersleri özel ders modunda alıyor.

Bozok Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Matematik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Akın Osman Atagün, matematik bölümüne biri bayan biri erkek olmak üzere iki öğrencinin kayıt yaptırdığını söyledi.

Bu iki öğrencinin özel ders modunda ders gördüğünü anlatan Atagün, “Geçen sene benzer bir durum Kimya ve Biyoloji bölümünde oldu. Biz geçen yıl onu Yüksek Öğrenim Kurumu'na (YÖK) danıştığımızda 'bu öğrencilerin başka bir yere kayıt olamayacaklarını' bildirmişlerdi. Bu sene de aynı şekilde iki öğrenciye ders anlatmaya başladık” dedi.

Okula başlayan çocuklarda kekemelik riski

Genetik faktörler etkili olsa da çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini belirten Psikolog Leyla Arslan, okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygının kekemeliği tetikleyebileceğini söyledi.



4+4+4 eğitim modeliyle bu yıl 72 aylık öğrencilerle birlikte 66 aylık olanlar da okulla tanıştı. Bugünlerde ise okula, sınıfına ve arkadaşlarına alışma dönemini geçiriyorlar. Okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygıya bağlı kekemeliğin ortaya çıkabileceğini belirten, Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Uzman Psikolog Leyla Arslan, çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini söyledi.

En çok tercih edilen ders matematik oldu

İmam hatip okulları ile seçmeli derslere ilişkin rakamlar açıklandı. En çok tercih edilen ders, bazı haberlerde yer aldığı gibi Hazreti Muhammed'in hayatı değil matematik oldu.

Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Emin Zararsız, ''Türkiye'de en çok seçilen ders Hazreti Muhammed'in hayatı dersi' bilgisi doğru değil. En çok seçilen ders, matematik uygulamaları dersidir'' dedi.

Zararsız, bazı basın yayın organlarında yeni eğitim döneminde seçilen derslere ilişkin bilgilerle açılan imam hatip okullarının sayılarına ilişkin haberlerin gerçeği yansıtmadığını söyledi.

YÖK Suriyeli mültecilere üniversite yolunu açtı

Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Suriyeli mültecilere üniversitelerin de kapısını açtı.



YÖK, yayımladığı genelge ile Suriye sınırındaki illerde bulunan 7 üniversitenin, Suriyeli mültecileri “özel öğrenci” statüsünde kayıt etmelerine olanak tanıdı. Genelgeye göre, mülteciler hiçbir belge göstermeden, yalnızca “beyanla” üniversitelere kayıt olabilecek. CHP Gaziantep Milletvekili Mehmet Şeker, “Bu insanlar öğrenci mi, terörist mi? El Kaide militanı mı, PKK militanı mı? Sırf beyanla bu kişileri üniversitelerimize sokmak ne mantıklı, ne de doğru bir yaklaşımdır. YÖK, bir an önce aldığı bu yanlış kararı gözden geçirmelidir” dedi.

Dershaneler kapatılıyor mu?

Başbakan Erdoğan’ın gündeme getirmesiyle çalışmaların başladığı dershanelerin kapatılması konusu, NTV’de bir dershaneciye soruldu. Fen Bilimleri Dershaneleri Kurucusu Nazmi Arıkan da kapatmaya-okullaşmaya hazır ama bazı çekinceleri var!


İlk olarak Başbakan Erdoğan, Seul yolunda gündeme getirdi: Dershaneler kapatılacak.

Dershaneleri, bir araya gelip okul açmaya çağıran ve gereken desteğin verileceğini söyleyen Erdoğan, kapatma için süre de biçti: En geç 2014’te bu iş bitecek!

NTV’de yayınlanan 'Bugün Yarın' programında Oğuz Haksever, konuyu, eğitimde kalite üzerine çalışmalarıyla bilinen Eğitim Reformu Girişimi Koordinatörü Batuhan Aydagül ve Fen Bilimleri Dershaneleri Kurucusu Nazmi Arıkan’a sordu.

Okul korkusu çocukları olumsuz etkiliyor

Yoğun kaygı ve huzursuzluk, yalnızlık kaygısı ve okuldan uzaklaşma isteği olarak tanımlanan ''okul korkusunun'' anne ve babaların aşırı koruyucu tutumundan kaynaklandığı belirtildi.


Okul çağındaki her 100 çocuktan 5'inde görülebilen okul korkusunun çocukların yaşam kalitesini olumsuz etkilediği bildirildi. Uzmanlar, eğitim-öğretim döneminin yaklaşmasıyla çocuklarda baş ve karın ağrıları, bulantı, iştahsızlık, keyifsizlik ve uyku düzeninde bozukluğa yol açan problemle mücadele için ebeveynleri bilinçli olmaları konusunda uyarıyor.

Uzmanlar ders kitaplarını inceleyecek

Milli Eğitim Bakanlığı, ders kitaplarını kurayla belirlenecek öğretmen ve akademisyenlere inceletecek.

Talim ve Terbiye Kurulu Başkanı Emin Karip, Milli Eğitim Bakanlığı Ders Kitapları ve Eğitim Araçları Yönetmeliği'nin yenilendiğini açıkladı. Karip, yeni düzenlemeyle diğer eğitim araçlarının da daha düzgün bir şekilde hazırlanmasına imkan sağlandığını ifade etti.

Ders kitaplarında aranan nitelikler arasına ''temel insan hak ve özgürlüklerini destekleyen ve her türlü ayrımcılığı reddeden bir yaklaşım sunması'' esasının getirildiğini belirten Karip, zenginleştirilmiş kitapların (z-Kitap) niteliklerinin belirlendiğini söyledi.

İşte '4+4+4'ün müfredatı

Milli Eğitim Bakanlığı, “4+4+4” eğitim sistemi kapsamında hazırlanan yeni müfredatı açıkladı. 66 aylık çocuklara uyum döneminde sadece “A” ve “E” harfleri ile 1-10 arası rakamlar öğretilecek. Seçmeli Kur’an-ı Kerim ve "Hz. Muhammed’in Hayatı” dersleri 5. sınıftan itibaren okutulacak.

“4+4+4” eğitim sistemiyle bu yıl okula başlayacak 60 ayını tamamlayan öğrencilere okullarda ilk 3 ay uygulanacak uyum ve hazırlık çalışmalarına ilişkin kitaplar hazırlandı.

Talim Terbiye Kurulu Başkanlığı'nın internet sitesinde yer alan öğrenci çalışma kitapları ve öğretmen kitabı, 12 haftalık süreyi kapsıyor.