çocuk sağlığı

Kapalı ortam çocuğa daha zararlı

Uzmanlar, aileleri kış aylarında kapalı ve kalabalık ortamlarda vakit geçiren çocukların daha fazla hastalanabileceği konusunda uyarıyor.

Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, “Soğuk havadan dolayı vücudun daha fazla enerji harcayıp yorgun düşer. Hastalık yapan mikrop ve mikroorganizmalar, kapalı ve kalabalık yerlerde havadaki yoğunluğunun artmasıyla daha da artar. Zayıf kalan vücut hastalanır” dedi.

Kış aylarında görülen hastalıkların çoğunun kapalı ortamlarda bulaştığını ifade eden Karaböcüoğlu, çocuklarda daha sık görülen kış hastalıklarının ayakta da tedavi edilebileceğini söyledi.

Okul çağı çocuklarında ağız ve diş bakımı

Süt dişlerinin sağlıklı olması en az sürekli dişler kadar önemli. Vaktinden önce kaybedilen süt dişleri sürekli dişlerin sağlığını bozduğu gibi dizilimini de etkileyebiliyor.



Okul çağı çocuklarında ağız ve diş bakımı hakkında bilgiler veren Çocuk Diş Hekimliği Uzmanı Doç. Dr. Şule Çıldır, ağız ve diş sağlığının, vücut ve beden sağlığının vazgeçilmez bir parçası olduğunu söyledi.

Okul öncesi çocuklarda 20 adet süt dişi bulunduğunu belirten Doç. Dr. Şule Çıldır, süt dişlerinin bu dönemde mutlaka anne-babalar tarafından temizlenmesi ve aynı zamanda diş fırçalama alışkanlığının da bu dönemde kazandırılması gerektiğinin belirtti:

Okula başlayan çocuklarda kekemelik riski

Genetik faktörler etkili olsa da çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini belirten Psikolog Leyla Arslan, okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygının kekemeliği tetikleyebileceğini söyledi.



4+4+4 eğitim modeliyle bu yıl 72 aylık öğrencilerle birlikte 66 aylık olanlar da okulla tanıştı. Bugünlerde ise okula, sınıfına ve arkadaşlarına alışma dönemini geçiriyorlar. Okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygıya bağlı kekemeliğin ortaya çıkabileceğini belirten, Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Uzman Psikolog Leyla Arslan, çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini söyledi.

Çocuklar ellerini yıkamaya alışmalılar

Kozmetik ve Temizlik Ürünleri Sanayicileri Derneği (KTSD) Başkanı Ahmet Pura, veliler ve öğretmenlerin, çocuklara okuma yazma öğretmeden önce mutlaka el temizliği ve kişisel bakım konusunda eğitim vermesi gerektiğini bildirdi.

Pura, yaptığı yazılı açıklamada, okulların açılması ile bulaşıcı hastalıklardan korunmak için hijyenin büyük önem taşıdığını kaydederek, çocuklara mutlaka el yıkama alışkanlığının kazandırılması gerektiğini belirtti.

‘Benim çocuğum hata yapmaz’ demeyin

Uzmanlar uyarıyor: Ebeveynlerinin koruyuculuğunda, pişman olmayı bilmeyen en önemlisi hata yaptığının farkına varmayan çocuklar yine en çok ailesine zarar veriyor.

Değişen Dünya, gelişen teknoloji insan davranışlarının da değişmesine neden oluyor. 30 yıl önce sokakta kavga eden çocuklarını ayırıp, birbirinden özür dileyen ebeveynler, günümüzde çocuğunu cezalandıran öğretmeni darp eden yetişkinler haline geldi. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çocuğum hata yapmaz diyen aileler bedel ödüyor” dedi.

Sevgisiz çocukların felç riski daha fazla

ABD'de yapılan araştırmada, çocukken duygusal olarak ihmal edilen kişilerin yetişkinlikte inme geçirme riskinin daha fazla olabileceği belirlendi.



ABD'deki Rush Alzheimer Merkezi'nden Robert S. Wilson ve ekibinin yaptığı araştırmaya, unutkanlık sorunu olmayan, 55 yaş ve üzerindeki kişiler katıldı.

18 yaşından önce fiziksel ve duygusal istismara uğrayıp uğramadıklarını anlamak üzere, katılımcılardan ebeveynlerinin boşanıp boşanmadığı, ailenin maddi durumu, ebeveynleri tarafından sevildiklerini hissedip hissetmedikleri, kemerle ya da başka nesnelerle cezalandırılıp cezalandırılmadıkları, cezalandırıldıklarında ne hissettiklerini de kapsayan soruları yanıtlamaları istendi.

Okul korkusu çocukları olumsuz etkiliyor

Yoğun kaygı ve huzursuzluk, yalnızlık kaygısı ve okuldan uzaklaşma isteği olarak tanımlanan ''okul korkusunun'' anne ve babaların aşırı koruyucu tutumundan kaynaklandığı belirtildi.


Okul çağındaki her 100 çocuktan 5'inde görülebilen okul korkusunun çocukların yaşam kalitesini olumsuz etkilediği bildirildi. Uzmanlar, eğitim-öğretim döneminin yaklaşmasıyla çocuklarda baş ve karın ağrıları, bulantı, iştahsızlık, keyifsizlik ve uyku düzeninde bozukluğa yol açan problemle mücadele için ebeveynleri bilinçli olmaları konusunda uyarıyor.

Okul ayakkabıları ne kadar sağlıklı?

Uzmanlar, ayakkabı tabanının şoku emebilen özellikte olması gerektiğini belirterek kösele ayakkabı giyilmemesini önerdi.



Ayak ve ayak bileği cerrahisi alanında uzman olan İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Tahir Öğüt, vücudun tüm ağırlığını ve yorgunluğunu ayakların çektiğini belirterek, doğumdan itibaren ayak sağlığı için doğru ayakkabı seçilmesi ve ayak bakımının önemine işaret etti.

Bebeklerin doğduklarında düztaban olduklarını, bu durumun 5 yaşına gelene kadar devam ettiğini anlatan Öğüt, bu nedenle ilk 5 yaşta çocuğa ''ortopedik ayakkabı'' adı altında özel bir ayakkabı veya özel tabanlık yaptırmanın para israfı olduğunu söyledi.

Kurşun çocukları zehirliyor

Ağır metal kirliliği, çocuklarda zihinsel gelişim geriliği, sakatlıklar ve bazı organların görevini yapmaması gibi ciddi rahatsızlara neden olabiliyor.



Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Gamze Çan, ağır metallerin toksik etkili olduğunu, bu toksiklerin solunum, beslenme ve temas yolu ile insan vücuduna girerek zehirlenme oluşturduğunu söyledi.

Ağır metale maruz kalan çocuklarda en çok karşılaşılan sorunun kurşun zehirlenmesi olduğunu belirten Çan, ''Kurşun havaya karışıyor ve solunum sistemine çok fazla miktarda alınabiliyor. Hemen yüksek dozda kanda birikerek zehirli bir etki yaratmıyor ama yıllar içinde vücutta birikime yol açıyor'' dedi.

Karın ağrısının nedeni psikolojik mi?

Çocuğun ağlama ve sızlanmasının karın ağrısından mı, ilgi beklentisinden mi kaynaklandığını anlamak her zaman kolay olmuyor. Bu durum, ciddi ağrıların atlanmasına da neden olabiliyor.

Anne ve babalar çocuklarında karın ağrısı oluştuğu zaman endişeye kapılıyor. Bazen bu ağrıların ciddiyeti konusunda kararsızlık yaşanabildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, hekime başvuruda geç kalınmaması uyarısında bulunuyor.