Beyin
Beyin kötü haberleri filtreliyor
İnsanların iyi haberleri seçip, kötü haberleri görmezden gelme eğiliminin, beynin bir bölgesinin filtreleme mekanizması olarak çalışmasından kaynaklı olduğu keşfedildi.
Çoğu insanın kötü haberlerden çok iyi haberleri, hakaretlerden çok övgüleri duymayı tercih ettiği biliniyor. İnsanların yüzde 80 ila yüzde 90’ı, kendileri hakkında işittikleri övgüler sayesinde öz güven kazanırken, söylenen kötü sözler nedeniyle nadiren imajını gözden geçiriyor.
‘Beyin protezi’ deneyinde büyük başarı
Protez uzuvlar, kulak ve gözün ardından, bilim dünyası bilim kurgu filmlerinde görülen bir gelişmeyi gerçeğe dönüştürmek için önemli bir adım attı. Araştırmacılar, maymunların karar verme mekanizmasını iyileştiren bir implant icat ederek, beyin hasarları ve hastalıklarının tedavisinde önemli bir adım attı.
Güney Kaliforniya Üniversitesi, Kentucky Üniversitesi ve Wake Forest Baptist Tıp Merkezi’nden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, al yanaklı maymunların beyinlerinin ön kısmına sinirsel bir protez yerleştirildi. Protez sayesinde, zihinsel yetileri zarar görmüş olan maymunların karar verme mekanizmaları iyileştirildi ve öncekinden daha iyi bir hale getirildi.
Beynin gökkuşağı haritası
Bilim insanları, yeni bir görüntüleme tekniği ile insan beyninin gökkuşağına benzeyen sinir kordonu haritasını ortaya çıkarmayı başardı.
Science dergisinde yayımlanan araştırmada, ‘difüzyon spektrum görüntüleme’ tekniğiyle beynin kıvrımları içinde yatan sinir kordonlarının geometrik yapısı tespit edilmeye çalışıldı.
Kullanılan teknikte, beyin sıvısının sinirler ve sinir etrafındaki hareketleri belirlendi. Ortaya çkan görüntü, bilim insanlarının beklediğinin aksine çok daha düzenli ve basit bir yapıyı gözler önüne serdi.
Araştırmacıların dört ayrı maymun türü üzerinde yaptığı taramalar insanlarınkine benzer bir sinir kordonu dizilişi gösterdi.