teknoloji

iPhone 5S parmak iziyle çalışacak

ABD San Francisco’da yarın düzenlenecek Apple etkinliğinde tanıtılmasına kesin gözüyle bakılan yeni nesil iPhone’un parmak iziyle çalışacağı ileri sürüldü.

İddialara göre iPhone 5S altın ve koyu gri renklerine sahip olacak iPhone 5S’nin ana ekran tuşundaki bir sensör sayesinde kullanıcılar parmak izleri ile telefona şifre koyabilecek. Bu arada New York’taki Apple mağazasının önünde iki kişi henüz satışa çıkmayan iPhone 5S için sıraya girdi.

Samsung akıllı telefon ekranını küçülttü

Cep telefonu şirketleri kadınların taleplerini dikkate alarak yeni ürünleri artık daha küçük tasarlıyor. Güney Koreli Samsung’un ve Tayvanlı HTC’nin piyasaya sürdüğü mini telefonların içerikleri aynı ancak hem ekranı hem de boyutları daha ufak. Bu pazardan uzak duran tek firma ise şimdilik ABD’li Apple.

Google varsa unutmak yok

Google'ın bizi yeni tanıştırdığı popüler hizmeti, yeni özelliklerle daha da güçlü hale geldi.

Google, not almak için kullanılan uygulaması Keep'e yeni özellikler eklediğini duyurdu.

Asus üst seviye akıllı telefon olan PadFone 2'yi duyurdu

Son dönemde ultrabook atılımı ile dikkat çeken ve dizüstü bilgisayar pazarında agresif bir büyüme içerisinde olan Asus, akıllı cihaz pazarına da uzak kalmak istemiyor. Tablet bilgisayar üretiminde Android dünyasına yön veren üreticilerden biri olan şirket, yeni telefonu PadFone 2'yi resmi olarak duyurdu ve yılların cep telefonu üreticilerine meydan okumaya başladı.

Bataryaların şarj hızı yarı yarıya azalacak

ABD’li bilim insanları, lityum-iyon bataryaların üretim maliyetini yüzde 25 oranında azaltacak ve iki kat daha hızlı şarj olmalarını sağlayacak son derece karmaşık algoritmalar geliştirmeyi başardı. Yapılan deneylerden birinde, bataryaların sadece 15 dakika içinde şarj edildiği gözlemdi. Eğer yürütülecek yeni testler başarılı olursa, lityum-iyon bataryalarda bir devrim yaşanabilir.

California Üniversitesi’ne bağlı Jacobs Mühendislik Okulu’ndaki araştırmacılar, hükümetin sağladığı 9.6 milyon dolarlık bağışla yürütülen araştırmalarda, teknoloji dünyasına çok büyük katkısı olabilecek bir atılım gerçekleştirdi.

Facebook ve Twitter sigaradan daha keyifli

Facebook ve Twitter'ın kullanımının, sigara içmekten veya alışveriş yapmaktan daha cazip olabileceği belirlendi.

Chicago Üniversitesi'nde sosyal medya kullanıcılarıyla ilgili yapılan araştırmada, Almanya'da 18-85 yaşındaki kişilerin katıldığı araştırmada, akıllı telefon kullanan katılımcılar sosyal paylaşım sitelerine girme arzusu duyduklarında araştırmacılara haber verdi.

Buna göre araştırma, Facebook'ta bir fotoğrafa yorum yapmanın ya da twit atmanın, alışveriş yapmaktan, sigaradan, alkolden ve cinsel ilişkiden bile daha çok keyif verdiğini, bu 2 sosyal paylaşım sitesinin en az alkol ve sigara kadar "bağımlılık" yapabileceğini gösterdi.

100 milyon yıllık depolama birimi

Veri saklama çözümleri sunan teknoloji devi Hitachi, dün veri kodlanabilen ‘kuvars cam’ teknolojisini tanıttı. Şirket, doğal afetlere bile dayanıklı olan kuvars cama kodlanacak bilgilerin, en az 100 milyon yıl burada depolanabileceğini öne sürdü.

Android telefonlar devre dışı kalabilir

Güvenlik uzmanları, Google Android işletim sistemini kullanan akıllı telefonların devre dışı kalabileceği veya taşıdıkları tüm verilerin silinebileceği uyarısında bulundu. Telefonlardaki tüm bağlantı ve multi medya verilerini silebileceği belirtilen güvenlik açığının aylar önce ortaya çıktığı ancak henüz yeni keşfedildiği belirtildi.

Android kullanan milyonlarca cep telefonu büyük bir güvenlik tehdidi altında olabilir. Güvenlik uzmanı Ravi Borgaonkar’ın blog sayfasında yaptığı açıklamaya göre, Samsung, HTC, Motorola ve Sony Ericsson gibi Android kullanan sayısız akıllı telefonun, bellek kartlarındaki tüm bilgileri kaybedebileceği, böylece cihazların tamamen kullanışsız hale gelebileceği ifade edildi.

Windows 8 dokunmatik fare ile geliyor!

Windows 8 gelecek ay piyasaya sürülecek. Microsoft, yeni işletim sistemiyle dokunmatik ekran ve yüzey teknolojisini içeren her cihazı bir adım daha öne çıkarmaya hazırlanıyor. Hatta, Synaptics şirketinin Windows 8 için özel bir ‘touchpad’ üreteceği biliniyor. Bu alanda yaşanacak devrim niteliğindeki değişiklik ise farenin yerini dokunmatik farelerin alacak olması.



Windows 8, PC ve dizüstü bilgisayarlarda hiç olmadığı kadar etkin olması hedeflenen bir işletim sistemi. Microsoft, içeriklerinden oyun altyapısına kadar birçok yenilik getirdiği ve bu kapsamda çok sayıda şirketle çalıştığı işletim sistemi için yeni bir teknolojiyi de ön plana çıkarmak istiyor: Dokunmatik Fare.

Hamilelere akıllı telefonla evden sağlık kontrolü

Doğum öncesi kontroller artık evden de yapılabilecek. Bluetooth ve akıllı telefonlar sayesinde bebeğin ve annenin durumu doktora aktarılacak.



Hamile kadınların artık, doğum öncesindeki düzenli rutin sağlık kontrolleri için hastaneye gitmelerine gerek kalmayacak.

Bir araştırmaya göre anne karnındaki bebeği görüntüleyen bir izleme paketi sayesinde kadınlar doktor kontrollerini evden yapabilecek.

Minecraft'ten Microsoft'a ağır rest

Oyun dünyasının fenomeni haline gelen Minecraft’in yaratıcısı, Twitter üzerinden Microsoft’a rest çekti. DOS oyunlarının havasını yaşattığı grafikleriyle oyun tutkunlarına çok farklı bir ‘online gaming’ tecrübesi yaşattıran Minecraft’in yaratıcısı Markus Persson, Windows 8 için uyumlu olması istenen oyunun ‘açık platformdan’ vazgeçmeyeceğini belirtti.

Persson, dünyanın dört bir yanında milyonlarca oyun tutkunu tarafından oynanan Minecraft’ın, microsoft tarafından en yeni işletim sistemi Windows 8’e uyumlu kılınmak istendiğini, ancak bağımlılığa neden olan oyunun ‘Windows 8’in başarısı uğruna böyle bir şey yapamayacaklarını’ ifade etti.

Üye sayılarının azalma nedeni belli oldu

Facebook’taki bazı şirketlerin sayfaları, bir gün içinde on binlerce üye kaybetti. Birçok sayfa yöneticisini şaşkına çeviren gelişmenin ilk başta neden kaynaklandığı anlaşılmazken, Facebook duruma açıklık getirdi: Sahte hesapların silinmesi.

Facebook, geçtiğimiz ay açıkladığı, sosyal medya ağının daha entegre hale getirilmesi çalışmaları kapsamında sahte hesapların silinmeye başlandığını belirtti.

Facebook sayfalarındaki 'beğenen' sayısında aniden yaşanan değişim, birçok şirket ve ünlünün sayfalarındaki abone sayılarının da bir anda azalmasına neden oldu. En büyük düşüşlerden bir tanesini, Facebook’un sosyal medya oyun ortağı Zynga’nın Texas HoldEm Poker oyununun fan sayfası yaşadı. Oyunun sayfasını beğenenlerin sayısı bir güne 96 bin kişi azaldı.

Einstein'ın beyni iPad uygulaması oldu

Fizik alanında çığır açan yegane beyni isterseniz 9.99 dolara iPad’inize indirebileceksiniz. Uygulama neden mi bu kadar pahalı? Çünkü Einstein’ın beynine ait fotoğrafları içeriyor.

Uygulama geliştiricileri gecelerini gündüzlerine katarak bir ilke imza attı ve Einsteın’ın beynini mobil ortama taşıdı. Uygulama Öfkeli Kuşlar oyununda rekorlar kırmanızı sağlamayacak olsa da, uygulama alanında kullanıcılara çok yeni bir tecrübe kazandıracak.

AppStore’da bugünden itibaren indirilmeye başlanan ‘NMHMC Harvey’ adlı uygulama, dünyanın en büyük dahilerinden biri olan Albert Einstein’ın zekasını içermiyor. Tersine, bugüne kadar çok az bilim insanının inceleme şansı bulduğu Einstein’ın beynine ait fotoğraflar en detaylı halleriyle iPad’lerde görüntülenebilecek.

Google hisseleri tavan yaptı

Arama motoru devi Google’ın hisseleri, dün 750 doları görerek şirket tarihinin en yüksek değerine ulaştı. Analistler, mobil cihaz piyasasında Android ile üstünlük kuran Google’ın, Facebook’un borsadaki düşüşüyle de büyük avantaj elde ettiğini belirtti.



Google hisseleri, dün borsa işlemlerinde 750.04’ü görerek Kasım 2007’de elde edilen en yüksek değeri geride bıraktı. Hisselerin değeri, borsa kapanışında 749.38 dolara indi.

Arama motoru piyasasında kendi adıyla, mobil cihaz işletim sistemi piyasasında ise Android markasıyla 2012’de de yükselişine devam eden Google, bu yıl hisselerinde yüzde 16 artış yaşadı.