kısırlık

Kısırlığın bir nedeni de polip

Çoğu zaman kolayca tedavi edilebilen ve hastaya rahatsızlık vermeyen polipler bazı vakalarda kısırlığa neden olabiliyor.

Polip kaynağını mukozadan alan rahim içinde veya rahim ağzında bulunan et beni şeklindeki tümörlere verilen ad. Polipler genel olarak iyi huylu tümörler olarak nitelendiriliyor. Tek veya birden fazla olabiliyor.

Erkek kısırlığının tedavisi zor değil

Çiftlerin yüzde 15'i çocuk sahibi olmakta zorlanıyor, yüzde 40'ında sorun erkekten kaynaklanıyor.



Erkek kısırlığının başlıca sebepleri arasında; hormonal, genetik sebepler, geçirilmiş iltihabi hastalıklar, doğumsal anomaliler, çevresel ve kimyasal etkenler bulunuyor. Türkiye'de özellikle de Karadeniz Bölgesi’nde erkek kısırlığının arttığını dile getiren Dr. Özörnek, erkek kısırlığı tedavisinin kadın kısırlığı tedavisine nazaran daha kolay ve başarı şansının daha yüksek olduğunu hatırlattı.

Çocuksuz çiftlere umut ışığı

Japonya'da bilim insanları, deri hücrelerinden alınan kök hücrelerle ürettikleri yumurtalardan yeni nesil fareler elde etti. Tekniğin çocuk sahibi olamayan çiftlere umut olabileceği belirtildi.



"Science" dergisinde yayımlanan çalışmada yumurtaların kök hücre kullanılarak üretilmesi ve bebek fare elde etme amacıyla döllenmesi için geliştirilen tekniğin insanlara başarılı bir biçimde uygulanması durumunda, çocuk sahibi olamayan çiftlere ve kadınların menopozdan sonra bile çocuk sahibi olmalarına yardımcı olabileceği ileri sürüldü.

Kyoto Üniversitesi'nde geçen yıl kök hücre kullanarak canlı spermler elde eden bilim insanları, bu kez benzer teknikle kök hücrelerden döllenebilir yumurtalar elde etti.

Kök hücre, çocuksuz çiftlere umut olacak

Tüp Bebek Uzmanı Dr. Hakan Özörnek, kök hücrenin tüp bebek tedavisinde kullanılmasının gelecek 10 yıl içinde mümkün olacağını söyledi.



Çocuk sahibi olamayan çiftler için kök hücre çalışmalarının gelecek 10 yılda umut olacağını belirten Eurofertil Tüp Bebek Merkezi Medikal Direktörü Dr. Hakan Özörnek, ''Kök hücreden yumurta ve sperm hücrelerinin elde edilmesi mümkün olacağı gibi, endometrium denilen rahim içerisindeki, bebeğin yerleştiği tabakanın onarılması veya desteklenmesinde de kök hücreden yararlanılabilecek'' dedi.