SGK

''Türkiye Hastalık Yükü Çalışması''

''Türkiye Hastalık Yükü Çalışması''nı başlatan SGK, Türkiye'de en çok görülen ve sağlık sistemi içinde en fazla harcama yapılan kalp, tansiyon, diyabet, kanser, obezite ve böbrek hastalıklarını masaya yatırdı.

Belirlenen hastalıkların sayısal ve bölgesel istatistikleri çıkarılıyor, teşhis ve tedavi yöntemleri, tedavide kullanılan ilaçlar ile malzemeler, tedavi maliyetleri hesaplanıyor.

Çalışmalar tamamlandığında, en çok harcamanın hangi hastalık için yapıldığı belirlenecek.

Yapılacak planlama ile söz konusu hastalıkların teşhis ve tedavisinde maliyetler azaltılacak, sağlık bütçesi yeniden planlanacak.

Maliyeciler de kayıtdışı çalışan peşinde

Maliye Bakanlığı'na bağlı denetim elemenları işyerlerinde SGK’ya ilişkin sorgulamalarda bulunabilecek.

SGK ile Maliye Bakanlığı arasında imzalanacak protokol çerçevesinde, bundan böyle Maliye Bakanlığı'na bağlı denetim elemenları da işyerlerinde SGK’ya ilişkin sorgulamalarda bulunabilecek.

SGK’nın halen yaklaşık 1500’e yakın denetim elemanı bulunuyor. Kayıtdışılıkla mücadelede bu denetim elemanlarının sayısının yeterli olmadığını düşünen Maliye ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri imzalanacak protokolle 1.5 milyona yakın işyerinde ortak denetim yapacaklar.

Maliye Bakanlığı’nın halen 10 bine yakın, farklı seviyelerde denetim elemanı var. Bu denetim elemanları SGK müfettişleri gibi, işyerlerinde çalıştırılanlara yönelik denetim de yapacak.