Diş çürümesi

Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin

Mersin Sağlık Müdürlüğü tarafından ilkokul birinci sınıflara yönelik yapılan çalışmada öğrencilerin yüzde 20'sinin kalıcı dişlerinin çürük olduğu ortaya çıktı.

Mersin Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen 'Güçlü Dişler Projesi' kapsamında Toroslar ilçesinde bulunan 41 okulda 4 bin 82 öğrencinin diş muayenesi gerçekleştirildi. Yapılan değerlendirmelerde 795 birinci sınıf öğrencisinden 795'inin ilk çıkan birinci azı dişlerinde çürük tespit edildi. Sağlık Müdür Yardımcısı Diş Hekimi Fatih Çomu, 7 yaşındaki birinci sınıf öğrencilerinin birçoğunda birinci azı dişinin çıkmadığını, bu nedenle çürük tespit edilen çocuk sayısının yüzde 20'leri bulmasının yüksek bir rakam olduğunu söyledi.

Diş çürüğünü engellemenin yolu

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, diş çürümelerinin önüne doğru fırça ve düzenli diş fırçalama ile geçilebileceğini söyledi.

Ağız bakımının ihmal edilmesi sonucu dişin en dış tabakası olan mine tabakasının tahribata uğramasıyla diş çürüğünün oluşmaya başladığını belirten Dr. Akan, ağızda oluşan bakteri plağı şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturduğunu ve bu asitin dişin yüzeyinde hasara yol açtığını kaydetti. Akan, ihmal edilirse derin çürüğün pulpa olarak adlandırılan dişin özüne kadar ulaşmasıyla bakteri ve toksinlerinin burada bulunan damar ve sinirleri harabiyete uğratması sonucu iltihap olayı başladığına dikkat çekti.

Diş çürümesini engelleyen mikroorganizma keşfedildi

İspanya’daki bilim insanları diş çürümesini engelleyen mikroorganizma keşfetti.



İspanya’nın Valencia kentindeki Kamu Sağlığı Araştırmaları Merkezi’nde görevli bilim insanları diş çürümesine engel olan bir mikroorganizma keşfetti.

Habertürk gazetesinde yer alan habere göre, insan bünyesinde var olan bu mikroorganizma sayesinde diş çürümeleri tarih olabilir.

Mikroorganizmanın görüntülerini yayınlayan bilim insanları, “Bu organizmayı yoğurt, sakız, ilaç ve diş macununda kullanacağız. Eğer çalışmalar yolunda gider ve bu ürünler toplum tarafından gerektiği şekilde yaygın olarak kullanılırsa diş çürükleri önümüzdeki beş yıl içinde tarih olacak” dedi.