Türkiye'nin ekonomisi

'Türkiye dünyanın 12. büyüğü olacak'

Önde gelen denetim ve yönetim danışmanlığı kuruluşlarından PwC tarafından yapılan küresel araştırmaya göre Türkiye, 2030’da dünyanın en büyük 12’nci ekonomisi haline gelecek. Dünya liderliğini Çin devralacak.

Dünyanın önde gelen ekonomik denetim ve yönetim hizmetleri kuruluşlarından PriceWaterhouseCoopers (PwC) tarafından 158 ülkede yapılan “World 2050” adlı ekonomik öngörüler araştırması çarpıcı veriler ortaya koyuyor. Buna göre Çin, en geç 2030 yılında ABD'yi geride bırakarak dünyanın en büyük ekonomisi haline gelecek.

'Türkiye'ye 2013'te en az 20 milyar dolar gelir'

Standard Bank Gelişen Piyasalar Ekonomisti Tim Ash, Avrupa'da krizin derinleştiği İspanya gibi ülkelerden sermaye çıkışı olduğunu anlattı.

Bu sermayenin ne kadarının Türkiye'ye geleceğini tahmin etmenin zor olduğunu ifade eden Ash, ''Ama genel olarak Türkiye Avrupa'da yaşanan sermaye kaçışından olumlu yönde etkilenir. Türkiye özellikle Fitch'in Türkiye'nin kredi notunu yatırım yapılabilir seviyeye çıkarmasının ardından yatırımcılar için farklı bir konuma yükseldi'' diye konuştu.

Türkiye'nin sermaye akşında giderek daha cazip bir seçenek olabileceğini belirten Ash, ''Ben önümüzdeki sene Türkiye'ye 20 milyar doların üzerinde bir sermaye girişi olacağının düşünüyorum'' öngörüsünü de dile getirdi.

"Büyümenin bu yıl yüzde 3.2 olacağını bekliyoruz"

Türkiye'nin 2013-2015 makro hedeflerini kapsayan Orta Vadeli Program açıklandı. Büyüme tahmini bu yıl için yüzde 3.2'ye çekilirken, 2015 sonunda yüzde 5 olması öngörülüyor. Enflasyonun yüzde 5'e düşeceği belirtilen programda, üç yılda 1.6 milyon kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Türkiye'nin 2013-2015 makroekonomik hedeflerini kapsayacak Orta Vadeli Program'ı açıkladı.

Krizin dünya üzerindeki etkilerinin alınan önlemlere rağmen devam ettiğini belirten Babacan şunları söyledi: "Gelişmekte olan ülkelerde büyüme tahminleri aşağı doğru revize ediliyor. Dünya ticaretinin artış hızı, kriz öncesi dönemlere göre daha düşük seyrediyor.