Regl

Regl sancılarına deva: Civanperçemi

Kadınların en fazla şikayet ettiği periyodik rahatsızlıkların başında regl ağrıları geliyor. Ağrı kesiciler, sıcak su torbaları zaman zaman kurtarıcı görevini üstlense de artık başrolde şifalı ot civanperçemi yer alıyor.

Birçok kadın, beden, cilt ve saç sorunlarına çözüm için doğadan yararlanıyor. Bu sorunlar arasında, adet düzensizlikleri ve ağrıları önemli bir yer taşıyor. Şifalı bitkilerin içinde ünlü bir ot var: Civanperçemi. Kadınlar regl döneminde bu bitkinin çayını içtiklerinde rahatlıyorlar. Ayrıca yumurtalık iltihaplanmasında da kadınların tercih ettiği şifalı bir bitki…

Bitkisel şifa formülleri her zaman için dikkat çekiyor. Nedeni atalarımızdan bugüne dek gelen ve eskimeyen bir şifa yöntemi olması. Şifalı otlara olan talep büyükannelerimizden bu yana hiç azalmadı ki!Hatta eskiden bu otlardan "sofraya aş, hastaya ilaç" olarak söz edilirdi. Doğadaki bu denge her zaman vardı. Bir hastalık baş gösterdiğinde, onun şifasının yine doğada olduğuna dair sözler hemen her dilde çok eski eserlerde yer aldı.

Sancılı Adet Görme (Dismenore)

Adet gören kadınların yarısından fazlasının kanamalarının ilk bir iki günü ağrısı olmaktadır. Genelikle bu ağrı hafiftir. Bazen günlük aktivelerini kısıtlayacak kadar şiddetli olabilir. Bu şiddetli ağrı dismenore olarak adlandırılır.

Adet döngüsü vajinal kanamanın ilk günü ile başlar ve bir sonraki vajinal kanama zamanına kadar sürer. Bu süre ortalama 28 gündür, bu döngü boyunca ağrı yaygın bir problemdir ve çoğu kadında tedavi edilebilir. Adet dönemi hormonları (östrojen ve progesteron) yumurtalıklar tarafından üretilir. Bu hormonlar rahim duvarında muhtemel gebeliğe hazırlayacak değişikliklere neden olur. Ortalama 14. günde yumurta yumurtalıktan (over) atılır, bu olay ovulasyon (yumurtlama) olarak adlandırılır. Ardından yumurta fallop tüpünde ilerler, burada sperm tarafından döllenebilir ve döllenirse birleşmiş olan yumurta ve sperm fallop tüpü boyunca ilerler, rahime yapışır ve gebelik oluşur. Eğer yumurta döllenmezse hormon seviyeleri azalır ve bu uyarı adet döngüsünü başlatan kanamaya neden olur. Bazı kadınlarda bu adet kanamaları hafif kramplara, bazılarında şiddetli ağrılara neden olur.

Adet Dönemi (Mensturasyon)

Rahim iç yüzeyinde her ay döllenmiş yumurtanın ( gebeliğin ), gelip yapışmasına ve buradan beslenmesi için damarlanmasını sağlayacak bir tabaka oluşur ve eğer döllenme yoksa bu duvar görevini tamamlayıp yerini alttan gelen yeni dokuya bırakarak dökülür ve rahimden dışarıya atılır. Her ay bu işlem aynı şekilde tekrarlanır. Biz bu sürece menstürel siklus -adet düzeni-, işlevini yitirerek yerini yeni oluşan yapıya bırakıp dışarıya atılan bu dokuya da adet kanı, menstürasyon kanaması diyoruz.

Her insanın vücudundaki her düzenin birbirinden farklı olduğu gibi adet düzeni de kişiden kişiye göre farklılık gösterir.

Yılardan beri yapılan çalışmalar ve elde edilen veriler sonucunda ;

-İdeal sürenin 28 ± 7 gün olduğu yani bir kanamanın ilk gününden, sonraki kanamanın ilk gününe kadar geçen sürenin en az 21 en fazla 35 gün olmasını normal kabul etmekteyiz.