Albüminüri nedir?

İdrarda albümin bulunmasına tıp dilinde verilen isimdir. Albumin, normalde idradda bulunmaz, böbrek hücreleri, (nefrit veya böbrek iltihabı gibi hallerde) bozulmadıkları sürece, albumini geçirmezler. Buna rağmen, idrarda albumin bulunması mutlaka böbrek hastalığına işaret etmez, çünkü piyelit, sistik ve üretrit gibi,kan ve irinin bulunabildiği aşağı idrar yolları iltihaplarında da albuminüri’ye rastalanabilir.

Kalp hastalıkları, birçok ateşli haller, ağır anemi (kansızlık), bazı ilaçlar alındıktan sonra ve zehirlenmelerde albuminüri görülebilir. Bunun anlamı, hastalığın ağırlığı kadar önemlidir. Bütün yukarda söylenenlere rağmen, çok ender hallerde, albuminüri’ye tamamen normal insanlarda, özellikle gençlerde rastlanabilir.

Bu durum, 24 saatlik süre içinde değişken olarak izlenir; duruşa bağlı veya ortostatik albuminüri diye adlandırılır ve albuminüri, kişi yatınca geçer, ayağa kalkınca eniden belirir. Bunun patolojik önemi yoktur. Gebelik sırasında, idrarda düzenli olarak albumin aranmalıdır, çünkü gebelikte albuminüri, zamanında teşhis edilirse, ortaya çıkacak komplikasyonlar önlenebilir. Albuminüri, hangi nedene bağlı olursa olsun, ciddi şekilde doktor denetimi altında tedavi edilmelidir.