Kalp hastalıkları

Kalp hastalığı yoksulu vuruyor

Sakarya Üniversitesi Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Akdemir, düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sinin kalp ve damar hastalıklarından kaynaklandığını söyledi.



Dünya genelinde her yıl 17 milyondan fazla insanın kalp ve damar hastalıkları nedeniyle hayatını kaybettiğine dikkati çeken Prof. Dr. Ramazan Akdemir ''Kalp ve damar hastalıkları, düşük ve orta gelirli ülkelerde ölümlerin yüzde 82'sinden sorumludur. Kalp hastalıklarının çoğunun, sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve tütün kullanmama gibi yaşam tarzı değişikliğiyle önlenebileceği düşünüldüğünde, bu yüksek sayı üzücüdür'' dedi.

Dost besinlerle kalbinizi güçlendirin

Yüksek tansiyon, şişmanlık ve yüksek kolesterol kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bu risklerden korunmanın yolu ise sağlıklı beslenme alışkanlığından geçiyor.

Sağlıklı beslenme alışkanlığıyla kalp sağlığına olumlu yönde katkı yapılacağını vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 25’inin gıdalardan emildiğini söyledi, "Gıdalarla alınan yağ miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder" dedi.

Kalp hastalıkları için 5 basit strateji

Dünyada ölümlerin nedeni olarak ilk sırada bulunan kalp hastalıklarını, alınacak basit önlemlerle engellemek mümkün.

ABD'nin önde gelen sağlık kuruluşlarından Mayo Clinic'in internet sitesinde “Kalp Hastalıklarını Önlemenin Beş Stratejisi” adıyla yayımlanan makaleden derlediği bilgiye göre, bu beş “basit” strateji sigara, egzersiz, beslenme, kilo ve sağlık taraması şeklinde gösterildi.