Dost besinlerle kalbinizi güçlendirin

Yüksek tansiyon, şişmanlık ve yüksek kolesterol kalp hastalıklarına zemin hazırlıyor. Bu risklerden korunmanın yolu ise sağlıklı beslenme alışkanlığından geçiyor.

Sağlıklı beslenme alışkanlığıyla kalp sağlığına olumlu yönde katkı yapılacağını vurgulayan Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş, kan dolaşımındaki kolesterolün yüzde 25’inin gıdalardan emildiğini söyledi, "Gıdalarla alınan yağ miktarı ve türü kan kolesterol düzeyine önemli ölçüde etki eder" dedi.

Dolaşımdaki fazla kolesterolün, kalbi besleyen damarların iç yüzeylerinde plak adı verilen birikimler yaptığını ve bu plakların büyüyerek kan dolaşımını engellediğini belirten Dr. Gürsel Ateş, “Yapılması gereken; günlük kalorinin en fazla yüzde 30’unu yağlardan almak ve ‘kötü’ yağları ‘iyi’ yağlarla değiştirmek. Doymuş ve trans yağların tüketimi kötü kolesterol olarak bilinen LDL düzeyini, dolayısıyla kalp hastalığı riskini artırıyor. Bu tip yağların, alınan toplam kalorinin yüzde 10’unu aşmaması gerekiyor. LDL-kolesterolü yüksek olan ya da kalp hastası olanlarda bu oran yüzde 7’nin altına inmelidir” diye konuştu.

Margarin, kırmızı et, yumurta sarısı, tam yağlı süt ve süt ürünleri, kızarmış gıdalar, hamburger gibi ürünler kötü yağların başlıca kaynakları. Doymamış yağlar, LDL-kolesterol düzeyini düşürürken ‘iyi kolesterol’ olarak adlandırılan HDL'yi artırıyor. Zeytinyağı, fındık yağı, mısırözü yağı, balık, ceviz, soya fasulyesi iyi yağ kaynakları.

SEBZE-MEYVE TANSİYONU DÜŞÜRÜYOR
Sık rastlanan bir hastalık olan hipertansiyon, kalp hastalığı için önemli bir risk. İlaçlara ek olarak fazla kiloların verilmesi, egzersiz yapılması ve tuz kısıtlaması tedavinin önemli unsurları. Yanı sıra son zamanlarda yapılan çalışmalar, sebze ve meyvelerden zengin, az yağlı beslenmenin de kan basıncının düşürülmesinde etkili olduğunu gösteriyor. Bu tip beslenmede potasyum, magnezyum ve kalsiyumun daha fazla, sodyum ve zararlı yağ türlerinin daha az tüketildiğini belirten Ateş, “Hipertansiyon hastaları tuz tüketimini günde 6 gramın altına indirmelidir. Bir diğer önemli konu alkol kullanımının sınırlandırılmasıdır. Fazla miktarda alkol kan basıncı kontrolünü güçleştirir” uyarısında bulundu.

FAZLA KİLO, KALP HASTALIĞI RİSKİNİ ARTIRIYOR
Dr. Gürsel Ateş, şişmanlığın kalp sağlığı üzerindeki etkilerini ise şöyle sıraladı:
• Kandaki kolesterol ve trigliserid düzeyini artırır.
• HDL-kolesterol düzeyini düşürür.
• Kan basıncını yükseltir.
• Diyabeti başlatabilir.

Şişmanlığın temel sebebini, 'kişinin harcadığı kaloriden fazlasını alması' olarak ifade eden Dr. Ateş, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenmenin kilo vermenin başlıca yöntemleri olduğunu dile getirdi.

KALP SAĞLIĞI İÇİN BESLENME ÖNERİLERİ
Kardiyoloji Uzmanı Dr. Gürsel Ateş’in, kalp sağlığı için beslenme önerileri ise şöyle:
• Orta derecede karbonhidrat, protein ve az miktarda, ancak sağlıklı yağlardan oluşan dengeli öğünlerle beslenin.
• Tam yağlı süt ve ürünlerinden ziyade yağı azaltılmış olanları tercih edin.
• Haftada dört yumurtadan fazlasını yemeyin. LDL-kolesterolü yüksek olanlar yumurta sarısı bakımından daha da dikkatli olmalı.
• Kırmızı et yerine balık, derisi hariç kümes hayvanları ve az yağlı etler tüketin.
• Günde en az 5 kez sebze ve meyve tüketin. Bunlarda önemli vitamin ve mineraller mevcuttur. • Günde en az 8–10 bardak su için.
• Liften zengin tahıl, kepek, fasulye, meyve ve sebzeleri düzenli olarak tüketin. Çözünebilir lifler kan kolesterolünü yüzde 15 kadar düşürebilmektedir.
• Günlük alkol tüketimini (kadınlar bir, erkekler iki kadeh) sınırlı tutun.
• Günde 6 gramdan fazla tuz tüketmeyin.