uykunun önemi

Geniz eti büyümeye engel

Kaliteli bir uyku çocuklar için büyüme ve öğrenmenin altın anahtarı. Uyku kalitesi iyi değilse büyüme hormonu az salgılanıyor. Kaliteli uykunun önündeki en büyük engellerden biri ise geniz eti.

Araştırmalar kaliteli bir gece uykusunun, çocuğun gün boyu öğrendiklerini düzenlediğini, enerji depolarını yenilediğini, zihinsel gelişimini hızlandırdığını ve bol bol büyüme hormonu salgılattığını gösteriyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tevfik Sözen, çocuklarda uyku bozukluğunu etkileyen en önemli faktörün geniz eti büyümesi olduğunu söylüyor ve aileleri uyarıyor: Geniz eti büyüyen çocuk ağızdan nefes aldığı için mikropları süzemiyor. Bu yüzden ihmal edilen geniz eti problemi enfeksiyon hastalıkları, sinüzit, ortodontik bozukluklar, büyüme geriliği, dikkat eksikliği ve ona bağlı okul başarısızlığı gibi pek çok sorunu beraberinde getiriyor.”

Mevsim değişimlerinde kaliteli bir uyku için

Sonbahara girerken güneş ışığının azalması ve erken kararan hava uyku düzenimizi olumsuz etkileyebiliyor. Mevsim değişimlerinde kaliteli bir uyku için dikkat edilmesi gereken noktalar var.



Uzun ve güneşli yaz günleri yerini yavaş yavaş, yağmurlu ve karanlık sonbahar günlerine bırakıyor. Sonbaharın gelmesiyle birlikte ruhsal ve bedensel yapıda bazı değişiklikler meydana geliyor. En büyük değişikliklerden biri de uyku düzeni.

Şekerlemenin faydaları nelerdir?


ABD’de yapılan bir araştırma, gün içinde yaklaşık bir saat uyumanın kalbi koruduğunu ortaya koydu.

İtalyan La Stampa gazetesinde çıkan habere göre, Pensilvanya’daki Allegheny Üniversitesinden bir grup bilim adamı, araştırmaya katılan 85 sağlıklı üniversite öğrencisinden önce uyku kalitelerine yönelik bir form doldurmalarını istedi. Karmaşık bir zihin egzersizinin ardından katılımcıların kan basınçlarını ölçen bilim adamları, her vakanın tansiyonlarının ve kalp atış hızlarının farklı seviyelerde de olsa arttığını tespit etti.

Daha sonra katılımcıları iki gruba ayıran bilim adamları, ilk gruptakilerden 1 saat kadar şekerleme yapmasını istedi,; ikinci gruptaki katılımcıların ise gün içinde uyuması yasaklandı.