Geniz eti büyümeye engel

Kaliteli bir uyku çocuklar için büyüme ve öğrenmenin altın anahtarı. Uyku kalitesi iyi değilse büyüme hormonu az salgılanıyor. Kaliteli uykunun önündeki en büyük engellerden biri ise geniz eti.

Araştırmalar kaliteli bir gece uykusunun, çocuğun gün boyu öğrendiklerini düzenlediğini, enerji depolarını yenilediğini, zihinsel gelişimini hızlandırdığını ve bol bol büyüme hormonu salgılattığını gösteriyor. Kulak Burun Boğaz Uzmanı Op. Dr. Tevfik Sözen, çocuklarda uyku bozukluğunu etkileyen en önemli faktörün geniz eti büyümesi olduğunu söylüyor ve aileleri uyarıyor: Geniz eti büyüyen çocuk ağızdan nefes aldığı için mikropları süzemiyor. Bu yüzden ihmal edilen geniz eti problemi enfeksiyon hastalıkları, sinüzit, ortodontik bozukluklar, büyüme geriliği, dikkat eksikliği ve ona bağlı okul başarısızlığı gibi pek çok sorunu beraberinde getiriyor.”

UYKUSUZLUK ZEKA GELİŞİMİNİ ETKİLİYOR
Sözen’e göre, hangi nedenle olursa olsun ağzı açık uyumak zorunda olan çocuk solunum için burnunu kullanamıyorsa kalitesiz ve kötü bir uyku dönemi geçiriyor demektir. Fizyolojik solunumun burun solunum olduğunu belirten Sözen, uykunun çocuk gelişimindeki önemini ve geniz etinin bu süreci nasıl baltaladığını şöyle anlatıyor:

“Öğrenmenin uykuda olabilmesi için uyku hijyeninin hiçbir şekilde bozulmaması gerekiyor. Çevre şartlarında olduğu gibi kişinin kendine has şartları da sağlıklı olmalı. Bu şartların ilki fonksiyonel hava yoludur. Bunun da en başında düzgün nefes alıp verme gelir. Çocuklarda en sık karşılaşılan hava yolu tıkanıklığı sebebi geniz eti büyümesidir. Solunum sisteminin girişinde yer alan geniz eti dokusu, havadaki antijen ve mikroorganizmaların insan vücudunun bağışıklık sistemi ile ilk temas noktasını oluşturuyor. Geniz eti dokusu esas olarak antijen taşıma ve antikor üretiminde rol alıyor, antikor üretimine yol açıyor. Geniz eti 4-10 y aşları arasında immünolojik olarak en aktif döneme geçiyor. Ergenlik çağı ile gerileme başlıyor.

GECE ÖKSÜRÜYORSA VE HORLUYORSA GENİZ ETİ OLABİLİR
Geniz eti büyük olan çocuklarda işitme kayıpları, horlama, ağızdan soluma, gece öksürükleri, burun ve geniz akıntıları gözlenir. Kronik geniz eti iltihapları veya büyümeleri ortodontik bozukluklara yüz gelişiminde bozukluklara ve konuşma bozukluğuna yol açabilir. Geniz eti büyümesi üst solunum yolunu daraltacak boyuta ulaştığında horlama ve apne dediğimiz uykuda nefessiz kalma gibi ciddi sorunları başlatır.

GENİZ ETİ AMELİYATI NE ZAMAN YAPILMALI?
Burun ve boğazın normal fonksiyonlarını geri getirmeye yönelik endikasyonlar, geniz eti sorunları için en doğru endikasyonlardır. Geceleri ağzı açık uyuyan, horlayan çocuklarda geniz eti varlığı hemen akla gelmelidir. Kronik geniz eti iltihabına bağlı enfeksiyon odağı olan geniz eti, sinüzit veya orta kulak iltihabı varlığında cerrahi olarak alınmalıdır. İlaç tedavisine cevap vermeyen çocukluk çağı sinüzitlerinde geniz eti düşünülmelidir. Sinüzite bağlı göz komplikasyonlarında da (göz çevresinde selülit, apse) geniz eti akla gelmelidir. İlaç tedavisinden fayda görülmediğinde cerrahi olarak bunların çıkartılmasına başvurulur.”

Geniz etinde ameliyatı gerektiren durumlar:
• Üst solunum yolunun geniz eti büyüklüğüne bağlı olarak tıkanması.
• Kötü huylu tümör şüphesi.
• Çene yapısını bozan geniz eti büyümeleri.
• Sık tekrar eden geniz eti enfeksiyonları,
• Geniz eti iltihaplanmasına bağlı olarak sık orta kulak iltihabı geçirilmesi.
• Düzelmeyen sinüzit.
• Düzelmeyen orta kulak iltihabı.
• Kronik geniz eti iltihabı.
• Ağız kokusu.