kanser

Kanserde umut veren gelişme

İngiltere'de kanser araştırma merkezinin hazırladığı son rapor, bu hastalıkla mücadelenin sonuç verdiğini ortaya koyuyor. Önümüzdeki 20 yılda kanserin yol açtığı ölümlerin azalması bekleniyor.

Uzmanların tahmini, İngiltere'de kanserin yol açtığı ölümlerin 2030'da yüzde 17 azalacağı yönünde. Verilere göre, 2010 yılında yüz binde 170 olan kanserden ölümlerin, 2030'da yüz binde 142'ye düşeceği tahmin ediliyor.

En yüksek düşüş de, yüzde 43 ile yumurtalık kanseri vakalarında olacak. En fazla ölüme yol açan akciğer, meme, bağırsak ve prostat kanserlerinde de düşüş bekleniyor.

Bilim insanlarına göre bu durumda, sigara kullanımının azalmasıyla hastalığın teşhis ve tedavisinde sağlanan ilerleme etkili.

x-ray cihazları kanser mi yapıyor

Ankara Üniversitesi(AÜ) Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Bor, Avrupa Komisyonu'nun x-ışın kullanan tarayıcıları yasaklama girişimine ilişkin, medikal uygulamalarla karşılaştırıldığında 1-2 bin x-ışın taramasından alınan radyasyon dozunun bir tek akciğer röntgenindeki doza eşdeğer olduğunu söyledi.

AÜ Nükleer Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Doğan Bor, yaptığı açıklamada, bazı basın kuruluşlarında havalimanlarında kullanılan x-ışın cihazlarının kanser nedeni sayıldığından Avrupa Komisyonu'nun bu cihazları yasaklaması yönündeki kararın yer aldığını belirterek, bu konuya açıklık getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Kanser artışını tetikleyen faktörler

Kanserin artışında sigara, alkol, obezite, UV ışınlarına maruz kalma gibi birçok neden sorumlu tutulurken; kanserin azalışında ise tarama programları, tedavi olanaklarının artması, sağlıklı beslenme, düzenli fiziksel aktivite, sigarayı bırakma programları ve aşı gibi kanser karşıtı tedbirler ön plana çıkıyor.

Kanser türlerinin görülme sıklığının yanı sıra artış ve azalış oranları da cinsiyete göre farklılık gösteriyor. Neolife Tıp Merkezi’nden Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Gonca Saraç, tüm kadın kanserleri içinde meme kanserinin yüzde 26’lık görülme oranıyla birinci sırada olduğunu söyledi.

İlk adım sigaradan kurtulmak

Dünyada her yıl 12,7 milyon kişinin yakalandığı kanserde en önemli etken sigara olarak gösteriliyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigarayla bağlantılı. Sigara içmeyenlere göre risk 15-20 kat daha fazla.

Dünya genelinde her yıl 12,7 milyon kişinin yakalandığı ve her yıl 7,6 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kanserde, en büyük düşman sigara olarak gösteriliyor.

Bilim insanları, dumanıyla şifa değil, ölüm solunan sigarayı başka akciğer kanseri olmak üzere birçok kanserin oluşmasında en etkili faktör olarak gösterirken, Sağlık Bakanlığı da kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasal düzenlemelere imza atıyor ve sigara ile mücadele kapsamında önemli atılımlar yapıyor.

Tarama hayat kurtarıyor

Kanserde erken teşhisin hayat kurtardığı herkesin malumu. Teknolojik yenilikler, tarama programları ve erken tanının da etkisiyle gelişmiş ülkelerde kanserde iyileşme oranları yüzde 55-60’ları buluyor.

Kanser dünyada ikinci ölüm nedeni. Akciğer, mide, karaciğer, kolon ve meme kanserleri her geçen yıl diğer daha fazla ölüme neden oluyor. Kadınlar ve erkekler arasında ise farklı kanser tipleri sıklık gösteriyor. Kadınlarda yüksek mortalite oranına neden olan kanser tipleri meme, akciğer, mide, kolorektal ve servikal kanser olarak sıralanıyor. Erkeklerde ise akciğer, mide, karaciğer, kolorektal ve yemek borusu kanseri daha fazla görülüyor.

Smear testi yaptırmak hayat kurtarıyor

Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeninin Human Papilloma Virüs (HPV) olduğunu belirten uzmanlara göre, düzenli PAP smear testi yaptırmak, kanserden korunmada önemli rol oynuyor.



Dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü, rahim ağzı kanseri. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, ileri evreye ulaşıncaya dek herhangi bir belirti göstermeyen rahim ağzı kanserinde, hastaların büyük çoğunluğunun düzenli PAP smear testi yaptırmadığı için artık cerrahi şansın kalmadığı safhada hekime gittiklerine dikkat çekiyor. Güçer, bu nedenle hastalıktan korunmada düzenli smear testi ve HPV aşısının büyük önem taşıdığının altını çiziyor.