kanserden korunma

İlk adım sigaradan kurtulmak

Dünyada her yıl 12,7 milyon kişinin yakalandığı kanserde en önemli etken sigara olarak gösteriliyor. Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı sigarayla bağlantılı. Sigara içmeyenlere göre risk 15-20 kat daha fazla.

Dünya genelinde her yıl 12,7 milyon kişinin yakalandığı ve her yıl 7,6 milyon kişinin yaşamını yitirdiği kanserde, en büyük düşman sigara olarak gösteriliyor.

Bilim insanları, dumanıyla şifa değil, ölüm solunan sigarayı başka akciğer kanseri olmak üzere birçok kanserin oluşmasında en etkili faktör olarak gösterirken, Sağlık Bakanlığı da kapalı alanlarda sigara içilmesini yasaklayan yasal düzenlemelere imza atıyor ve sigara ile mücadele kapsamında önemli atılımlar yapıyor.

Smear testi yaptırmak hayat kurtarıyor

Rahim ağzı kanserinin en önemli nedeninin Human Papilloma Virüs (HPV) olduğunu belirten uzmanlara göre, düzenli PAP smear testi yaptırmak, kanserden korunmada önemli rol oynuyor.



Dünyada kadınlar arasında en sık görülen ikinci kanser türü, rahim ağzı kanseri. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Fatih Güçer, ileri evreye ulaşıncaya dek herhangi bir belirti göstermeyen rahim ağzı kanserinde, hastaların büyük çoğunluğunun düzenli PAP smear testi yaptırmadığı için artık cerrahi şansın kalmadığı safhada hekime gittiklerine dikkat çekiyor. Güçer, bu nedenle hastalıktan korunmada düzenli smear testi ve HPV aşısının büyük önem taşıdığının altını çiziyor.