Merkez bankası

IMF, Merkez Bankası’nı uyardı

Uluslararası Para Fonu tarafından yapılan Madde 4 değerlendirmesi sonrasında hazırlanan 26 Eylül tarihli sonuç metnine göre, Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3 ile daha ölçülü bir oranda büyümesi bekleniyor.

Metinde şu ifadeler yer aldı: "Makroekonomik politikalar dezenflasyon ve cari açıkta azalmayı başlattı. Türkiye, yüksek cari açık ve küresel sermaye akımlarında oynaklık nedeniyle belirgin risklerle karşı karşıya kalmaya devam ediyor. Cari açık/GSYH oranının 2012'de yüzde 7.5'e gerilemesi olası. 2013-15 dönemi için hazırlanan orta vadeli mali planın bütçe yapısını güçlendirmesi önem taşıyor."

Kredi büyüme hızı sorunsuz

Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Erdem Başçı, kredi büyüme hızında sorun görmediklerini söyledi.

Zorunlu Karşılıklar ve Diğer Makro İhtiyati Politikalar isimli konferansta konuşan Başçı, 2011 Ağustos'undan sonra küresel büyümeye ve kamu borcuna ilişkin endişelerin artmasıyla küresel ölçekte riskten kaçınma eğiliminin arttığına işaret ederek, risk iştahının daha oynak bir hale geldiğini söyledi.

Bu dönemde bankacılığın likidite ihtiyacını azaltmaya yönelik olarak zorunlu karşılık oranlarının düşürüldüğünü anımsatan Başçı, yakın zamanda rezerv opsiyonu mekanizmasının politika araç setine dahil olduğunu ifade etti.

Kredi kartı faiz oranlarında değişiklik yapılmadı

Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapmadı.



Merkez Bankası, kredi kartı işlemlerinde uygulanacak azami faiz oranlarında değişiklik yapılmadığını duyurdu.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, 24 Aralık 2011 tarih ve 28152 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan, Kredi Kartı İşlemlerinde Uygulanacak Azami Faiz Oranları Hakkında Tebliğde Değişiklik Yapılmasına Dair 2011/16 sayılı Merkez Bankası Tebliği'nde belirlenen ve 1 Ocak 2012 tarihinden itibaren geçerli olan aylık azami akdi ve gecikme faiz oranlarının değiştirilmediği, söz konusu oranların 1 Ekim 2012 tarihinden itibaren üç aylık süre için de geçerli olacağı belirtildi.

Merkez bankası faiz koridorunu 1.5 puan daralttı

Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandında indirime gitti. Banka borç verme faizini 1.5 puan düşürerek yüzde 10'a çekti.

Merkez Bankası, faiz koridorunu 1.5 puan daralttı.

Eylül ayı toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gösterge faizi yüzde 5.75'te bıraktı. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te tutarken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 11.5'ten yüzde 10'a çekti.

Merkez Bankası, son toplantısında faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğini açıklamıştı.

CNBC-e'nin 15 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre katılımcıların tamamı bu ay faiz koridoru üst bandında indirim bekliyordu.

İNDİRİM FİNANSAL İSTİKRARI DESTEKLEYECEK