Merkez bankası faiz koridorunu 1.5 puan daralttı

Merkez Bankası, faiz koridorunun üst bandında indirime gitti. Banka borç verme faizini 1.5 puan düşürerek yüzde 10'a çekti.

Merkez Bankası, faiz koridorunu 1.5 puan daralttı.

Eylül ayı toplantısını yapan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, gösterge faizi yüzde 5.75'te bıraktı. Banka, gecelik borçlanma faiz oranı yüzde 5'te tutarken, gecelik borç verme faiz oranını yüzde 11.5'ten yüzde 10'a çekti.

Merkez Bankası, son toplantısında faiz koridorunun kademeli olarak daraltılabileceğini açıklamıştı.

CNBC-e'nin 15 ekonomistin katılımıyla yaptığı ankete göre katılımcıların tamamı bu ay faiz koridoru üst bandında indirim bekliyordu.

İNDİRİM FİNANSAL İSTİKRARI DESTEKLEYECEK
Para Politikası Kurulu'nda rezerv opsiyonu katsayıları bir miktar daha artırılırken yapılan açıklamada, faiz koridorunun daraltılmasının finansal istikrarı destekleyeceği değerlendirmesinde bulunularak, gerekli görülmesi halinde önümüzdeki dönemde aynı doğrultuda ölçülü bir adım atılabileceği ifade edildi.

ENFLASYON DÜŞÜŞÜ SON ÇEYREKTE BELİRGİNLEŞİR
Kurul açıklamasında şunlar kaydedildi: "Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü teyid etmektedir. Yılın üçüncü çeyreği itibarıyla yurtiçi nihai talep ılımlı seyretmeye devam etmekte, ihracat ise küresel büyüme görünümündeki zayıflamaya rağmen artış eğilimini korumaktadır. Bu doğrultuda, toplam talep koşulları enflasyondaki düşüşü desteklerken cari işlemler açığı kademeli olarak azalmaya devam etmektedir.

Kurul, enflasyondaki düşüşün yılın son çeyreğinde belirginleşeceğini tahmin etmektedir. Bununla birlikte, enerji fiyatlarındaki artışlar ve enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredecek olması fiyatlama davranışlarına dair temkinli bir duruş gerektirmektedir.

Yakın dönemde yaşanan gelişmeler finansal piyasalarda risk algılamalarının kısmen iyileşmesine neden olsa da, küresel ekonomiye dair belirsizliklerin sürmesi nedeniyle para politikasında her iki yönde de esnekliğin korunmasının uygun olacağı belirtilmiştir. Bu doğrultuda, alınan tedbirlerin krediler, yurtiçi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, Türk lirası fonlama miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır."