ilaç

Piyasada 100 sahte ilaç tespit edildi

Piyasa’da 2010 yılında 11 sahte ilaç tespit eden Sağlık Bakanlığı, yapılan denetimlerde bu sayının 2011’de 100’e yükseldiğini açıkladı.

Bakanlık, 2012’nin ilk 9 ayında ise piyasadaki özellikle cinsel içerikli 54 ilacın sahte olduğunu bildirdi.

sağlık bakanlığı, internet üzerinden satış yapılan birçok ürünün analiz sonuçlarını açıkladı. Kilo vermeye yardımcı olduğu ve özellikle cinsel gücü artırdığı, ifade edilen ürünlerde ilaç etken maddesine rastlandığını bildiren Bakanlık İlaç Takip Sistemi (İTS) ile de çok sayıda ürünün sahte olup olmadığının anlaşıldığını kaydetti. Bakanlık şu uyarılarda bulundu:

Cilaya dikkat

İlaç prospektüsleri tarih oluyor

Hastaların ilaç kullanırken anlamakta güçlük çektiği, anlaşılma ifadelerin yer aldığı prospektüsler, yerini daha basit dille yazılan kullanma talimatlarına bırakacak.

Sağlık Bakanlığı'nın Avrupa Birliği mevzuatına uyum için getirdiği düzenlemeyle ilaç ambalajlarında prospektüsler yerine sağlıkçılar için ''Kısa ürün bilgisi'', hastalar için de ''Kullanma talimatı'' bulunacak.

Kısa Ürün Bilgisi (KÜB), doktor, eczacı ve diğer sağlık profesyonellerinin anlayabileceği terminolojik içerik ve bilimsel düzeyde hazırlanacak. Bu bilgilendirme metninde ilacın adı, kalitatif ve kantitatif bileşim, farmasötik form, klinik, farmakolojik ve farmasötik özellikler, ruhsat ve numarası, ruhsat ve metnin yenilenme tarihi gibi bilgiler bulunacak.

Mısır enzim ilacı üretiminde kullanılacak

Bilim insanları, küçük bir genetik değişiklik sayesinde, mısır hücrelerinden insanların kullanabileceği enzim ilaçlarının üretilebileceğini keşfetti.

Kanada’daki Simon Fraser Üniversitesi’nde bitki biyolojisi dalında uzman olan Allison Kermode, protein içeren ilaçların maliyetini düşürme amacıyla yola çıkarak, lizozomal lipid depo hastalığına sahip hastaların tedavisi için gerekli olan enzimleri mısırdan elde etmenin bir yolunu aramaya başladı.

Enzimler gibi insan proteinleri bitki hücrelerine enjekte edildiğinde, genellikle sadece bitkilerde bulunan şeker molekülleriyle donatılıyor. Bunların, hastalara enjekte edilmeleri durumunda bağışıklık sisteminin tehlikeli bir bir tepki vermesine neden olabileceği düşünülüyor.

İlaç firmaları pes etti

İlaç üreticileri Alzheimer ilaçlarıyla ilgili araştırmaların çok zor ve maliyetli olduğunu belirterek çalışmaların sona erdirileceğini açıkladı.



Firmalar ar-ge çalışmaları için büyük paralar yatırmalarına rağmen bugüne dek yapılan araştırmalarda hayal kırıklığı yaşadıklarını ve istedikleri sonuçları elde edemediklerini açıkladı. Hürriyet'te yer alan haberde, hastalığın seyrini bile yavaşlatmayı başaramadıklarını belirten firmalar geçtiğimiz beş yılda, en az beş farklı tedavide istedikleri verimi alamadıklarını belirtti.