Dünya ekonomisi

Dünyada kur savaşı alarmı

İlk kez iki yıl önce Brezilya Maliye Bakanı Guido Mantega tarafından gündeme gelen ‘Kur Savaşları’na yönelik uyarı bu kez de Rusya’dan geldi.

Mantega Kur Savaşı kavramının isim babası olarak kabul ediliyor.

Rusya Merkez Bankası Bank Rossii’nin Başkan Yardımcısı Alexei Ulyukayev, Japonya’nın para birimi yenin değerini düşürdüğünü, rekabetçiliğini korumak isteyen diğer ülkelerin de benzer adımlar atabileceğini ve ekonomide yeniden kur savaşları başlayacağını belirtti.

Japonya’da 21-22 Ocak’ta gerçekleşecek para politikası toplantılarından daha fazla parasal genişleme hamlesi geleceği yönündeki beklentiler ve enflasyon hedefinin yükseltileceği yönündeki söylentilerle yen dolar karşısında son iki yılın en düşük seviyesine geriledi.

JUNCKER DE UYARDI

Bakır Çin verisinden destek buldu

Bakır Londra'da, toparlanan Çin ekonomisinin bakıra yönelik talebi artıracağı beklentileri ile yaklaşık bir ayın en hızlı yükselişini gerçekleştirdi. Aluminyum, çinko, kurşun, nikel ve kalay da değer kazandı.

Üç ay vadeli bakır kontratları, Londra metal Borsası'nda (LME), yüzde 1.7 ile 29 Kasım'dan bu yana en hızlı yükselişini gerçekleştirerek ton başına 7,945.25 dolara kadar çıktıktan sonra, Şanghay saati ile 13:47'de 7,914 dolara geldi. Londra piyasası tatil nedeniyle iki gündür kapalıydı. Nisan vadeli bakır kontratları, Şanghay Vadeli İşlemler Borsası'nda, yüzde 0.5 yükselerek ton başına 57,470 yuana (9,213 dolar) geldi.

Yen, deflasyon beklentisiyle düştü

Japonya'da yarın açıklanacak olan ve düşüşe işaret etmesi beklenen tüketici fiyatları verisi öncesinde yen, euro karşısında 16 ayın en düşüğüne geriledi.

Asya'nın 2. büyük ekonomisi Japonya'da tüketici fiyatlarının düştüğüne işaret etmesi beklenen yarınki verilerin, Japonya Başbakanı Shinzo Abe'nin nakit enjeksiyonlarını artırması için Japonya Merkez Bankası üzerindeki baskılarını artıracağı spekülasyonuna neden olması üzerine yen, euro karşısında 16 ayın en düşüğüne indir.

ABD'de mali uçuruma 4 gün kaldı

ABD'nin mali uçurumu önlemesine 4 gün kala ABD Başkanı Obama Hawaii tatilini kısa kesme kararı aldı. Tıkanıklığın giderilmesi için 60 oy önem taşıyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Kongre harekete geçmezse ülkeyi resesyon ile tehdit eden 600 milyar dolar üzerindeki vergi artışları ve otomatik harcama kesintileri 1 Ocak'ta devreye girecek. Ancak ABD'deki Demokrat ve Cumhuriyetçiler hâlen konuda anlaşmaya varmış görünmüyor.

Diğer yandan ABD Hazinesi de 31 Aralık tarihli borç sınırı randevusunu ertelemek için sıradışı önlemler almaya hazırlanıyor.

Yunan halkı ucuz olan Türk sobalarını tercih ediyor

Ekonomik darboğazdaki Yunanistan'da yüksek doğalgaz ve petrol fiyatları nedeniyle Yunan halkı, elektrik ya da odun sobaları ve klimalarla ısınmaya yöneldi. Halk ucuz olan Türk sobalarını tercih ediyor.

Yunanistan'da yüksek doğalgaz ve petrol fiyatları nedeniyle, geçtiğimiz kış merkezi ısıtma sistemi olan apartmanlarda sistemin sadece akşamları birkaç saat boyunca çalıştırılması ile çözüm bulunmaya çalışıldı.