ABD'de mali uçuruma 4 gün kaldı

ABD'nin mali uçurumu önlemesine 4 gün kala ABD Başkanı Obama Hawaii tatilini kısa kesme kararı aldı. Tıkanıklığın giderilmesi için 60 oy önem taşıyor.

Dünyanın en büyük ekonomisi ABD'de Kongre harekete geçmezse ülkeyi resesyon ile tehdit eden 600 milyar dolar üzerindeki vergi artışları ve otomatik harcama kesintileri 1 Ocak'ta devreye girecek. Ancak ABD'deki Demokrat ve Cumhuriyetçiler hâlen konuda anlaşmaya varmış görünmüyor.

Diğer yandan ABD Hazinesi de 31 Aralık tarihli borç sınırı randevusunu ertelemek için sıradışı önlemler almaya hazırlanıyor.

Noel tatili için Hawaii'ye giden ABD Başkanı Barack Obama tatilini kısa keserek, mali uçurumda anlaşma sağlamak için Washington'a uçuyor. Obama'nın Cumhuriyetçi liderler ile bir araya gelerek, bir çözümde anlaşmaya çalışması bekleniyor. Ancak henüz mali uçurumda da yeni bir tarih açıklanmış olmamasından ötürü ülkenin yalnızca 4 günü kaldı.

ABD Temsilciler Meclisi Sözcüsü John Boehner Çarşamba günü Demokrat parti kontrolündeki Senato'nun mali uçurumu önleyecek bir yasa taslağı önerisinde bulunması ve Temsilciler Meclisi'ne sunması çağrısı yaptı.

Ancak kıdemli bir yönetim yetkilisi, anlaşmanın sağlanmasının, Cumhuriyetçiler'in anlaşmaları engellememesine bağlı olduğunu söyledi.

Diğer yandan Senato'daki tıkanıklığın önlemesi için 60 oy kritik önem taşıyor.

Guggenheim'ın Washington Araştırma Grubu'nun kıdemli politika analisti Chris Krueger, önümüzdeki 48 saatte tüm gözlerin ABD'de olacağına dikkat çekerek, yüzde 70 ihtimalle yıl sonunda herhangi bir türde mali uçurum yaşanacağını ve taraflar arasında çok fazla manevraların olduğunu belirtti.


Konular