Çocuk diş sağlığı

Süt dişleri kalıcı dişlerin garantisi

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, sağlıklı süt dişlerinin kalıcı dişlerin en büyük garantisi olduğunu söyledi. Halk arasında süt dişlerinin önemli olmadığına dair yanlış bir inanışın var olduğunu dile getiren Cingöz, süt dişlerinin 'nasıl olsa değişecek" mantığı ile ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Ağız ve diş sağlığında dişlerin öneminin süt dişlerinin sürmesiyle başladığını belirten Cingöz, "Süt dişleri çocuğun beslenmesinin yanı sıra düzgün konuşmasını da sağlamaktadır. Sağlıklı süt dişleri çiğneme işlemini gerçekleştirirken aynı zamanda altında bulunan daimi dişin korunmasını ve zamanında sürmesini sağlar. Yani sağlıklı süt dişi sağlıklı kalıcı dişlerin en büyük garantisidir.

Süt dişlerinin önemi

Önemini, çürüdüğünde ve ağrıdığında fark ettiğimiz dişlerin bakımı çocukluk çağından itibaren başlar. Uzmanlar, dişleri fırçalamak için en uygun zamanın kahvaltı ve akşam yemeği sonrası olduğunu söylüyor. Diş Hekimi Gülbin Kayalıbay sağlıklı dişler için bakın neler önerdi.

Çocuklar diş hekimine kaç yaşında gitmeli?

Memorial Etiler Tıp Merkezi Diş Hastalıkları Bölümü’nden Diş Hekimi Hacer Alireisoğlu, çocuğun 2 yaşını bitirmeden diş hekimi ile tanıştırılması gerektiğini söyledi ve çocuklarda diş hekimi korkusunun önlenmesi için ailelere şu önerilerde bulundu:

"Henüz öğrenmediklerine karşı bir korkuları olmayan bu yaştaki çocuklar rahatlıkla diş hekimi koltuğuna oturacaklardır. Erken yaşta beyaz önlüğe alışan çocuklar, yaşamları boyunca diş hekimine giderken zorlanmayacaktır.

Çocuğunuza tecrübelerinizden bahsederken dikkat edin

Süt Dişlerinin Bakımı

Süt dişlerinin bakımı sağlık için olduğu kadar, ileriki yaşlardaki diş bakım disiplin için de önem taşıyor. Diş Hekimi Gülbin Kayalıbay, inci dişlerinin sağlığını açıklıyor.

İlk olarak çocuğunuz, süt dişleri çıktığı günden itibaren fırçalamaya başlasın. Altı ayda bir diş hekimine kontrole götürün. Hatta bu dönemde çocuğunuzu şeker ve çikolatadan mümkün olduğu kadar uzak tutmanızda yarar var.

Genelde çocuklarda süt dişleri 6 aylıkken çıkar ve 3 yaşına kadar tüm dişler tamamlanmış olur. 3 ve 6 yaş arasında ise sadece ağızda süt dişleri bulunduğu için çocuğunuzun dişlerinin iyi fırçalanması gerekir. Fırçalama için en iyi zaman, sabah kahvaltıdan ve akşam yemekten hemen sonradır. Fırçaya pirinç tanesi büyüklüğünde çocuk diş macunu koyun ve su ile ıslatmadan dişlerini fırçalatın.