Gayrimenkul yatırımları

Sattığınız Gayrimenkulün Vergisi Çıkabilir!

Bir gayrimenkul sahibisiniz ve hayırlı bir müşteri buldunuz. İyi bir fiyata da anlaştınız. Peki bu durumun size vergisel bazı yükümlülükler getirdiğinin farkında mısınız?

Gerçek kişilerin ( şahısların ) satın aldıkları gayrimenkulleri, satın aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde satmaları durumunda kazanç elde ederlerse, elde edilen bu kazanç değer artış kazancı olarak tanımlanır ve gelir vergisine tabidir. Ancak satın alma yolu ile değil de hibe olarak ya da miras yolu ile sahip olunan gayrimenkullerin satışından elde edilen kazançlar ile satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıldan sonra satışından elde edilen kazançlar değer artışı nedeni ile vergilendirilmez.

Gayrimenkul alım satımı devamlı hale gelmiş ise bu noktada durum farklılık göstermektedir. Buradaki satışlardan elde edilen kazanç değer artış kazancı değil ticari kazanç vasfını aldığından ticari kazançlar gibi işlem görmektedir.

Arazi ve Arsa Yatırımı İçin Öneriler

Sabırlı Olun

Araziye yapılan yatırımın geri dönüşü birçok yatırım aracına göre daha uzun sürer. Diğer yatırım araçlarında olduğu gibi arazi fiyatları da genel ekonomik gidişata bağlı olarak dalgalanmalar gösterebilir. Ancak dalgalanmalar borsada ya da döviz piyasasında olduğu gibi kısa zaman aralıklarında gerçekleşmez. Bu nedenle yatırımcıların uzun süre beklemeye hazır olmaları gerekir, 5 ile 10 yıl sonu kar realizasyonu için satış düşünülebilir. Büyükçe bir arazi aldınız ise fiyatların yeterince yükseldiğini düşündüğünüz bir zamanda arazinizi ifraz ederek bir kısmını satıp yatırımınızı belirli ölçüde geri alabilirsiniz. Ancak, bekleme süresi içinde yatırımcının ödemesi gereken emlak vergisini de bütçesinin içinde düşünmesi gereklidir.

Lokasyon ve İmar Durmu Çok Önemli