Ağız ve Diş Sağlığı

Ağzımız neden kuruyor?

Tükürük salgısındaki azalma ağızda oldukça ciddi sorunların oluşmasına yol açabilmektedir. Diş Hekimi Aslı Ercanlı Ünal, ağız kuruluğunun farklı birçok sebebi olduğu belirtiyor ve ağız kuruluğunun belirtilerini, nasıl tedavi edilebileceğini ve alınacak önlemleri şöyle açıklıyor. Diş hekimi Ünal, ağız kuruluğunun nedenleri arasında yaşlılık, romatizmal hastalıklar, bağışıklık sistemi hasarı hormonal bozukluklar (şeker hastalığı), nörolojik bozukluklar gibi sistemik hastalıkların, kafein ve alkol tüketimi ve hamileliğin bulunduğunu belirtiyor.

Çürük Diş Kalp Krizi Nedeni

Diş çürüğünün insanlarda kalp krizine bile yol açabileceği bildirildi.

Almanya'da yayımlanan Bild am Sonntag gazetesinde yer alan haberde, ''Kötü bir diş, birçok rahatsızlığın kaynağı olabilir. Kalbi, kasları ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir'' denildi.

Hamburg kentindeki bir klinikte diş uzmanı olan Dr. Jürgen Reitz, Almanya'daki yetişkinlerin yüzde 45 ila 60'ında diş eti iltihabı bulunduğunu belirterek, bakterilerin çene kemiğine ve diş köklerine saldırdıklarını, bunun sonucunda dişlerin döküldüğünü, bağışıklık sisteminin de böylece zayıfladığını ifade etti.

Ağız Kokusu Hastalık Habercisi

Diş Hekimi Doktor Burcu Çetinkaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok sebepten dolayı meydana gelen ağız kokusunun (halitozis), hastalık olarak tanımlanmasa bile önemli hastalıkların habercisi olabildiğini söyledi.

Özellikle sinüs ve akciğer kaynaklı enfeksiyonlarda, şeker hastalığı (aseton kokusu gibi), böbrek yetmezliği (balık kokusu gibi), karaciğer yetmezliği gibi sistemik durumlarda ağız kokusunun görülebileceğini belirten Çetinkaya, uzmanlarca öncelikle ağız kokusunun nedeni araştırılarak ona göre tedavi yapılması gerektiğini vurguladı.

Ağız içindeki protezlere dikkat!

Protezle birlikte yitirilen dudak, yanak desteği, konuşma-çiğneme fonksiyonu ve estetik görüntü geri kazanıldığı belirtildi. Açıklamada, "Eksik ya da harap olmuş dişlerle yaşamak zorunda kalan, gülmeyi unutmuş kişilerin psikolojik açıdan desteklenmesi sağlanır. Protezlerle insanların yaşam kalitesinin yükseltilmesi amaçlanır. Plak, yiyecek artığı ve tartar oluşumunun önüne geçebilmek için protezlerin günlük temizlik ve bakımı önemlidir. Protez altındaki dokunun sağlığının idamesi, enfeksiyonların önüne geçilmesi için düzenli bakım şarttır." denildi. Yemeklerden sonra protezi suda yıkayarak yiyecek artıklarını uzaklaştırmanın tavsiye edildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi: "Yatmadan önce su, çeşitli diş macunları ya da protez bakım ürünleri kullanarak protezinizi fırçalamalısınız.

Ortodonti tedavisine yetişkin ilgisi arttı

Diş Doktoru Hakan Gürcan Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortodonti tedavisinin, ağız hijyeninin sağlanmasını kolaylaştırarak diş ve diş eti sağlığının korunmasında etkili olduğunu söyledi.

Sadece dişleri kapsayan ortodontik bozuklukların düzeltilmesinde yaşın sorun olmadığını belirten Gürel, her yaşta uygulanabilen bu yöntemin, kısa vadede dişlerin estetik görünümüne ve sağlığına yapılacak akıllı bir yatırım olduğunu ifade etti. Gürel, şöyle konuştu:

Lazer implantla kemik kaybına son

Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Ali Arif Özzeybek, son 1 yıldır dünyada daha yaygın hale gelen, lazer teknolojisiyle üretilen implantlarla çok iyi sonuçlar alındığını söyledi.

Lazer-lock teknolojisiyle üretilen bu implantların en üst kısmındaki 0.3 milimetrelik bölümde nano ve mikro düzeltmeler yapılarak epitel hücrenin kontrol altına alındığını anlatan Özzeybek, bu teknolojinin ilk olarak ABD'de uygulanmaya başlandığını, son 1 yıldır başka ülkelerde de yaygınlaştığını belirtti. Özzeybek, şunları kaydetti:

Ağız kokusunu gidermenin yolları

Ağız kokusu en az bir kere de olsa hepimizin başına gelmiştir. Fakat, böyle bir durumla karşılaşınca yaşam kalitenizi bozmak ya da sosyal etkinliklerinizi kısıtlamak zorunda değilsiniz.

Ehow adlı internet sitesinde yer alan habere göre, ağız kokusunun tedavisi için neler yapabileceğiniz aşağıda açıklanıyor.

1. Nane ve sakız çiğneyerek ya da nefesinizi tazeleyen spreyler kullanarak, kronik ağız kokusundan geçici olarak kurtulabilirsiniz. Ancak, bunlar kesin tedavi değildir. Nefesinizin kokmasını tamamen durdurmanın yollarını ararken, problemi maskelemek kısa süre için olabilir.

Diş sağlığınız için yapılması gerekenler!

Sağlık konusunda kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek ve uzmanların önerilerine uymamak çoğu zaman bizi sağlığımızdan ediyor. Özellikle ağız ve diş sağlığı konusunda sınıfta kalan ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda yer alıyor. Doğru bildiğimiz yanlışlar ve çoğu zaman önemsenmeyen detaylar ağız ve diş sağlığımızın bozulmasında büyük rol oynuyor. Dt. Hacer Esved Alireisoğlu, ağız ve diş sağlığında sık yapılan hatalar hakkında bilgi verdi.

Yemeklerden Hemen Sonra Diş Fırçalamayın
Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak besinlerdeki asitlerin ağızda dağılmasına neden olduğu için dişleri zayıflatıyor. Dişleri yemeklerden en az bir saat sonra fırçalamak daha uygun.

Diş Macununu Islatmayın

Diş muayenesine ne zaman başlanmalı?

Ağız ve diş sağlığı, vücut sağlığı açısından büyük önem taşıyor. Süt dişleri geçici olduğu için çoğu kez ebeveynler tarafından önemsenmiyor. Süt dişlerinin ihmal edilmesi, ileride daimi dişlerde de çeşitli sorunlara yol açabiliyor. Diş kontrollerine bebeklikten itibaren başlanmasının önemini vurgulayan Diş Hekimi Ayça Neşve Kayabaşoğlu, bebeklerin ilk diş muayenesinin altı ay ile bir yaş arasında yaptırılması gerektiğini belirtti. Kayabaşoğlu, bebeklerin ilk diş muayenesinin, dişleri çıkmaya başladıktan sonra, altı ay ile bir yaş arasında yaptırılması gerektiğini söyledi.

Süt dişlerinin önemi

Önemini, çürüdüğünde ve ağrıdığında fark ettiğimiz dişlerin bakımı çocukluk çağından itibaren başlar. Uzmanlar, dişleri fırçalamak için en uygun zamanın kahvaltı ve akşam yemeği sonrası olduğunu söylüyor. Diş Hekimi Gülbin Kayalıbay sağlıklı dişler için bakın neler önerdi.

Dişlerinizi Çürüten Yanlışlar

Çürük bir dişin tedavi masrafları zaman zaman kişinin bütçesini zorlayarak ekonomik bir külfet oluşturabiliyor. Bu sebeple, dişlerin çürümesine yol açan nedenleri iyi bilmek ve önleyici tedbirler almak bu sıkıntıların yaşanmasının önüne geçilmesini sağlıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Altuğ Serçe, dişlerin çürümesine yol açan bu hataları şöyle sıraladı:

ASİTLER ÇÜRÜTÜYOR
Önlenebilir bir hastalık olmasına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır. Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadır.

Stres çeneye ve dişlere zarar veriyor

Ege Üniversitesi (EÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Nurselen Toygar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, birçok rahatsızlığın ana nedeni olarak bilinen stresin çeneye ve dişlere de zarar verdiğini anlattı.

Prof. Dr. Toygar, stresli gün geçiren kişinin uyurken bilinçsizce dişlerini sıktığını, bunun da hem dişlere hem de vücudunun diğer bölgelerine zarar verdiğini ifade etti.

Birçok kişide stresin yöneldiği ilk yerin çiğneme kasları olduğunu, gün içerisinde çenenin sıkılabildiğini ancak bu durumun gece uykuda daha sık yaşandığını anlatan Toygar, şöyle konuştu:

Temiz ve sağlıklı dişlerle harika gülüşler

Sağlık konusunda kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek ve uzmanların tavsiyelerine uymamak çoğu zaman bizi sağlığımızdan ediyor. Özellikle ağız ve diş sağlığı konusunda sınıfta kalan ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda yer alıyor. Doğru bildiğimiz yanlışlar ve çoğu zaman önemsenmeyen detaylar ağız ve diş sağlığımızın bozulmasında büyük rol oynuyor.

Dt. Hacer Esved Alireisoğlu, ağız ve diş sağlığında sık yapılan yanlışlar hakkında bilgi verdi.

Yemeklerden Hemen Sonra Diş Fırçalamayın
Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak besinlerdeki asitlerin ağızda dağılmasına neden olduğu için dişleri zayıflatıyor. Dişleri yemeklerden en az bir saat sonra fırçalamak daha uygun.

Diş Macununu Islatmayın

Diş Gıcırdatmanın Sebebi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Çiğdem Küçükeşmen, gece uyurken dişlerin gıcırdatılması ve çene sıkma olayının temelinde psikolojik sorunların yattığını söyledi.

Küçükeşmen, yaptığı açıklamada, gece uykuda diş gıcırdatma veya diş sıkma sorunun temelinde psikolojik etkenlerin etkin rol oynadığını belirterek, şunları söyledi:

Işıl ışıl gülümsemenin sırları

Gülüş tasarımı diş estetiğinde son yıllarda öne çıkan bir kavram. Kimi yumuşak gülüşünü çekici bir gülümseme ile değiştirmek istiyor, kimileri ise “entellektüel bir gülüşe sahip olmayı tercih ederim” diyor. Ancak gülüş tasarımında en başarılı sonuç, yüzyıllar öncesinden tüm göze hoş gelen objelerin üzerinde varlığı kanıtlamış en yeni yöntem “altın oran” ile elde ediliyor.

Dr. Dt. Ezel Yıldız Elmas gülüş tasarımı hakkında bilgi verdi.

DNA Molekülünde Dahi Altın Oran Gizli