psikoloji

Depresyon “küresel hastalık” olarak tanımlanıyor!

Dünya Sağlık Örgütü depresyonu “küresel hastalık” olarak tanımlıyor, öyle ki tüm toplumlarda her yaştan 350 milyondan fazla insanı etkiliyor. Bu nedenle depresyondaki kişiye yaklaşım büyük önem taşıyor.



Depresyon, tek bir nedene bağlı olarak ortaya çıkmayan, birçok faktörün etkili olduğu bir hastalık. ‘Her şeyde başarısız oluyorum, yetersiz biriyim’ gibi kalıplaşmış düşünce ve şemalar kişide karamsarlık, çaresizlik duygularını uyandırıyor. Uzman Klinik Psikolog Elçin Orhan, depresyondaki kişiye yardım etmenin başlıca 3 kuralını şöyle açıklıyor:

Stresli yönetici diş gıcırdatıyor

Diş gıcırdatma ve diş sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizm, stresli ve agresif kişilerle; rekabetçi ve mükemmeliyetçi yönetici meslek grubunda olanlarda daha çok görülüyor.

Bruksizmin rekabetçi yöneticilerin hastalığı olduğunu söyleyen Diş Hekimi Hacer Esved Alireisoğlu, hastalığın sık görülen uyku bozukluklarından biri olduğunu söyledi.

Okula başlayan çocuklarda kekemelik riski

Genetik faktörler etkili olsa da çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini belirten Psikolog Leyla Arslan, okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygının kekemeliği tetikleyebileceğini söyledi.



4+4+4 eğitim modeliyle bu yıl 72 aylık öğrencilerle birlikte 66 aylık olanlar da okulla tanıştı. Bugünlerde ise okula, sınıfına ve arkadaşlarına alışma dönemini geçiriyorlar. Okula başlayan 66 aylık çocuklarda yetersizlik hissiyle gelen korku ve kaygıya bağlı kekemeliğin ortaya çıkabileceğini belirten, Üsküdar Üniversitesi Nöropsikiyatri Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi’nden Uzman Psikolog Leyla Arslan, çekingenlik ve yetersizlik hissinin kekemeliği pekiştirdiğini söyledi.

Depresyonun beyinde yarattığı hasar

Dikkatini toplayamamak, unutkanlık, uykusuzluk... Türk bilim adamları, bu belirtilerle kendini gösteren depresyonu, suçüstü yakaladı.


Ege Üniversitesi'nce yapılan araştırmada, depresyonun beyinde yarattığı hasar 3 boyutlu olarak görüntülendi.

Araştırma ile, antidepresan ilaçların hastalığı tedavi ettiği de kanıtlandı. Ege Üniversitesi Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Saffet Gönül, "Hayat boyu baktığımızda her 100 erkekten 8'i, her 100 kadından 20'si bir kez depresyon gözlenmiş, geçirmiştir" dedi.

Ege Üniversitesi Beyin Araştırma Laboratuvarı, depresyonun beyinde yol açtığı hasarı görüntülemek için araştırma başlattı. Hasta ve sağlıklı 18'er kişinin 5 yıl boyunca beyin MR'ları çekildi ve görüntüler karşılaştırıldı.

Korkuyu hafızadan silmek artık mümkün!

Bilim insanları, zihinde yeni oluşmuş korku gibi duyguları hafızadan silmenin mümkün olduğunu keşfederek, hafıza ve korku araştırmalarında çığır açabilecek bir adım attı.



İsveç’teki Uppsala Üniversitesi’nden Thomas Ågren tarafından yürütülen araştırmada, yeni oluşan duygusal anıları beyinden silmenin mümkün olduğu ortaya çıktı. Psikolog Ågren’in, meslektaşları profesörler Mats Fredrikson ve Tomas Furmark ile yürüttüğü çalışmada, araştırma konularını şöyle özetledi:

‘Benim çocuğum hata yapmaz’ demeyin

Uzmanlar uyarıyor: Ebeveynlerinin koruyuculuğunda, pişman olmayı bilmeyen en önemlisi hata yaptığının farkına varmayan çocuklar yine en çok ailesine zarar veriyor.

Değişen Dünya, gelişen teknoloji insan davranışlarının da değişmesine neden oluyor. 30 yıl önce sokakta kavga eden çocuklarını ayırıp, birbirinden özür dileyen ebeveynler, günümüzde çocuğunu cezalandıran öğretmeni darp eden yetişkinler haline geldi. Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nesrin Dilbaz, “Çocuğum hata yapmaz diyen aileler bedel ödüyor” dedi.

Sevgisiz çocukların felç riski daha fazla

ABD'de yapılan araştırmada, çocukken duygusal olarak ihmal edilen kişilerin yetişkinlikte inme geçirme riskinin daha fazla olabileceği belirlendi.



ABD'deki Rush Alzheimer Merkezi'nden Robert S. Wilson ve ekibinin yaptığı araştırmaya, unutkanlık sorunu olmayan, 55 yaş ve üzerindeki kişiler katıldı.

18 yaşından önce fiziksel ve duygusal istismara uğrayıp uğramadıklarını anlamak üzere, katılımcılardan ebeveynlerinin boşanıp boşanmadığı, ailenin maddi durumu, ebeveynleri tarafından sevildiklerini hissedip hissetmedikleri, kemerle ya da başka nesnelerle cezalandırılıp cezalandırılmadıkları, cezalandırıldıklarında ne hissettiklerini de kapsayan soruları yanıtlamaları istendi.

Karın ağrısının nedeni psikolojik mi?

Çocuğun ağlama ve sızlanmasının karın ağrısından mı, ilgi beklentisinden mi kaynaklandığını anlamak her zaman kolay olmuyor. Bu durum, ciddi ağrıların atlanmasına da neden olabiliyor.

Anne ve babalar çocuklarında karın ağrısı oluştuğu zaman endişeye kapılıyor. Bazen bu ağrıların ciddiyeti konusunda kararsızlık yaşanabildiğini belirten Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Demet Matben, hekime başvuruda geç kalınmaması uyarısında bulunuyor.

Hayata yenilmemenin sırrı onlarda

İnsanların büyük çoğunluğu boşanmadan, işsizliğe, başarısızlıktan yakınların kaybedilmesine hayatın türlü zorlukları ile yüzleştiğinde zaman zaman depresyona girer, morali çöker. Ancak böyle bir duygusal çöküntüyü hiç yaşamayan tanımayanlar da var. Peki bu nasıl oluyor?


Başlarına gelen olumsuzluklara rağmen depresyona girmemeyi başaranlar, "metanet sahibi" kabul ediliyor.