Stresli yönetici diş gıcırdatıyor

Diş gıcırdatma ve diş sıkma hastalığı olarak bilinen bruksizm, stresli ve agresif kişilerle; rekabetçi ve mükemmeliyetçi yönetici meslek grubunda olanlarda daha çok görülüyor.

Bruksizmin rekabetçi yöneticilerin hastalığı olduğunu söyleyen Diş Hekimi Hacer Esved Alireisoğlu, hastalığın sık görülen uyku bozukluklarından biri olduğunu söyledi.

Bruksizmin doğumsal olmadığını ve kişilik yapısıyla tetiklenebildiğini vurgulayan Alireisoğlu, “Hastalığın psikolojik ve fizyolojik sebepleri vardır. Stres bruksizmin nedenleri arasında önemli bir faktördür. Stresli bir hayat tarzı olan yöneticilerin mükemmeliyetçi, rekabetçi oldukları düşünülürse; bu hastalığa yönetici konumundaki kişilerde daha sık rastlanır. Malokluzyon denilen dişlerin diziliş ve sıralanışındaki bozukluklar ve kapanış bozuklukları da sebepler arasındadır” dedi

SABAHLARI YUTKUNMA GÜÇLÜĞÜ ÇEKENLER DİKKAT
Bruksizm tanısının genellikle hastalığın ilerleyen zamanlarına kadar konulamadığını belirten Alireisoğlu’na göre bunun nedeni birçok kişinin bu alışkanlığının farkında olmaması: “Şikayetler ortaya çıkmadan hastanın bunu fark edebilmesi zordur. Diş sıkmaya gıcırdatma da eşlik ediyorsa çıkan ses etraf tarafından fark edilir. Bruksizm hastaları çoğunlukla; sabahları eklemlerde, çiğneme kaslarında, baş, boyun, kulak ağrısı, yorgunluk, yutkunma güçlüğü, dişlerde ağrı, hassasiyet ve çene ekleminde ses şikayetiyle doktora başvururlar.”

DİŞ GICIRDATMAYA BOTOX TEDAVİSİ
Bruksizm, diş hekimi, nöroloji ve psikiyatri gibi birçok branşın belli seviyelerde ilgilendiği bir rahatsızlık. Durum fizyolojikse öncelikle diş hekimi müdahalesi gerekiyor. Psikolojik bir tablo söz konusu ise psikiyatri ile birlikte diş hekimleri kombine tedavi uygulayabiliyor.

Botoksla istenmeyen kasılmaların da engellenebildiğini söyleyen Alireisoğlu, yöntemin hastalıktaki uygulanışı hakkında şunları söyledi: “Tedavideki en önemli araç, uykuda dişlerin birbirleriyle temasını engellemek amacıyla kullanılan gece plağıdır. Bu apareyin tek başına yeterli olmadığı durumlarda stres terapisi uygulanabilir veya rahat uyumayı sağlayıcı önlemler alınabilir. Kas gevşetici ilaç, hatalı diş dolgusu ve kaplamaların yenilenmesi, eksik dişlerin yerine konulması ve cerrahi yöntemler uygulanabilir. Bir de botoks tedavisi vardır. Hastaların birçoğu yapılan gece plağını 6 ay düzenli kullandığında bu alışkanlık bırakılabilir. Gece plağının yanında botoks ile tedavi olumlu sonuçlar verebilir. Basit olan bu uygulamanın 6-9 ay etki süresi vardır. Yanak alt kısmında bulunan çiğneme kasına belirli noktalardan yapılan botoks enjeksiyonu doğru uygulamayla kastaki stresi kaldırdığından istenmeyen kasılmalar, kontrol dışı sıkmalar ortadan kalkabilir.”

DÜZENLİ DİŞ MUAYENESİ ERKEN TANI İÇİN ÖNEMLİ
Stresten uzak durmaya özen göstermenin bruksizm oluşumuna engel olabileceğini belirten Diş Hekimi Hacer Esved Alireisoğlu, “Düzenli diş kontrolleri sırasında durum hekim tarafından fark edilip gerekli önlem ve tedaviler yapılabilir. Bu nedenle yılda iki kere diş muayenesi olmak çok önemlidir” dedi.


Konular