Diş çürüğü
Çürük Diş Kalp Krizi Nedeni
Diş çürüğünün insanlarda kalp krizine bile yol açabileceği bildirildi.
Almanya'da yayımlanan Bild am Sonntag gazetesinde yer alan haberde, ''Kötü bir diş, birçok rahatsızlığın kaynağı olabilir. Kalbi, kasları ve bağışıklık sistemini zayıflatabilir'' denildi.
Hamburg kentindeki bir klinikte diş uzmanı olan Dr. Jürgen Reitz, Almanya'daki yetişkinlerin yüzde 45 ila 60'ında diş eti iltihabı bulunduğunu belirterek, bakterilerin çene kemiğine ve diş köklerine saldırdıklarını, bunun sonucunda dişlerin döküldüğünü, bağışıklık sisteminin de böylece zayıfladığını ifade etti.
Diş çürüklerine dikkat
Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Asım Savaş, huzurlu ve sağlıklı olmak için ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerektiğini söyledi.
Savaş, Emniyet Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında, polis ve ailelerine 'Diş Sağlığı'nın Önemi' konulu seminer verdi. Dişte oluşacak küçük bir çürüğün insanı 'şiddetli ağrı' ile zorda bırakacağını anlatan Savaş, dişhekimine gitmekten çekinilmemesi gerektiğini dile getirdi. 6 ayda bir düzenli olarak dişhekimine gidilmesini tavsiye eden Savaş, bu şekilde diş çürüklerinin de önüne geçilebileceğini anlattı.
Dişlerinizi Çürüten Yanlışlar
Çürük bir dişin tedavi masrafları zaman zaman kişinin bütçesini zorlayarak ekonomik bir külfet oluşturabiliyor. Bu sebeple, dişlerin çürümesine yol açan nedenleri iyi bilmek ve önleyici tedbirler almak bu sıkıntıların yaşanmasının önüne geçilmesini sağlıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Altuğ Serçe, dişlerin çürümesine yol açan bu hataları şöyle sıraladı:
ASİTLER ÇÜRÜTÜYOR
Önlenebilir bir hastalık olmasına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır. Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadır.
Diş çürüğünü engellemenin yolu
Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, diş çürümelerinin önüne doğru fırça ve düzenli diş fırçalama ile geçilebileceğini söyledi.
Ağız bakımının ihmal edilmesi sonucu dişin en dış tabakası olan mine tabakasının tahribata uğramasıyla diş çürüğünün oluşmaya başladığını belirten Dr. Akan, ağızda oluşan bakteri plağı şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturduğunu ve bu asitin dişin yüzeyinde hasara yol açtığını kaydetti. Akan, ihmal edilirse derin çürüğün pulpa olarak adlandırılan dişin özüne kadar ulaşmasıyla bakteri ve toksinlerinin burada bulunan damar ve sinirleri harabiyete uğratması sonucu iltihap olayı başladığına dikkat çekti.