Emlak vergisi

Emlak Vergisi Sorgulama

Emlak vergi sorgulaması için aşağıdaki linke tıklayınız:

İstanbul Büyükşehir Belediyesi
EMLAK VERGİSİ SORGULAMASI için TIKLA!

Emlak, Emlak vergisi, Emlak vergisi sorgulama, Emlak vergisi hesaplaması, Emlak Vergisi Borç Sorgulama, Gayrimenkul alım satımı, Emlak Vergisi Borcu Öğrenme, online emlak vergisi sorgulama, belediye emlak vergisi sorgulama, emlak vergisi ne kadar, e belediye emlak vergisi sorgulama, online emlak vergisi ödeme, e belediye emlak, online emlak vergisi öğrenme

2013 emlak vergileri ne zaman ödenecek?

Emlak vergilerine yüzde 4 zam geldi.

Emlak Vergisi oranlarının yeniden belirlenmesi için Gelir İdaresi Başkanlığı 2013'ün baharında genelge yayınlayacak. Bu kapsamda takdir komisyonu toplantılarının mayıs ayında başlayarak temmuz ayında bitirilmesi hedefleniyor.

İtiraz ve yargı süreçlerinin ardından 1 Ocak 2014 'ten itibaren dört yıllık Emlak Vergisi değerleri tespit edilmiş olacak. Maliye 'nin üzerinde çalıştığı düzenlemenin bitirilmesi ile birlikte yılbaşından itibaren geçerli olan yeni KDV oranlarının gerçek değerler üzerinden belirlenmesi sağlanmış olacak.

Emlak Vergisi için nasıl başvurulur ?

Emlak Vergisinin Kapsamı Nedir ? Nasıl Başvurulur ? Ve Kimleri Bağlar ?
1319 sayılı Emlak Vergi Kanununa göre emlak vergisi arazi, arsa ve binalar için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan mükellefler emlak vergisi ödemekle yükümlüdürler. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin ilgili belediyelerin emlak servislerine müracaat etmeleri gerekmektedir.

Emlak Vergisi Bildirimi İçin Hangi Belgeler Gerekmektedir ?
Gayrimenkul bildirimi için ilgili birime giden mükellefler her bir gayrimenkul türü için (arsa,arazi,bina ve işyeri ) ayrı ayrı bilgi formu doldurmak zorundadırlar. Emlak bildirim formlarını ilgili belediyelerden temin edebilirler.

Emlak bildirimi için; tapu fotokopisi, binalar için yapı kullanma izin fotokopisi, binanın bulunduğu adres (mahalle, sokak ve numarası) beyan sahibinin ikamet ve arsa işyeri adresi, vergi numarası ve T.C. kimlik numarası ile müracaat edilmelidir.

Emlak Vergisi Beyannamesi

Belediye sınırları içerisinde bina, arsa ve arazi sahibi olan vatandaşlarımız 1319 Sayılı Emlak Vergisi Kanunu gereğince emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Vergi işleri için Belediye Gelir Müdürlüğü Tahakkuk Şefliği’ne müracaat ederek aşağıda belirtilen işlemlerin yapılması gerekmektedir.

Emlak Vergisi Tahakkuk İşlemleri

Emlak vergisi; arazi, arsa ve bina için ödenmektedir. Bu tür taşınmazı olan bir vatandaş, emlak vergisi vermekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödeyecek kişilerin, ilgili belediyelerin emlak vergisi birimine başvurmaları gerekmektedir. Başvuru sırasında kişiler yanlarında taşınmaz ile ilgili olan tapuyu ya da tapu örneğini bulundurmalıdır. Tapusu ile ilgili birime giden şahıslar, her bir emlak türü için arazi, arsa veya bina gibi ayrı ayrı form ve beyanname doldurmak zorundadırlar. Bu beyannameler; Arazi, Arsa, Bina Beyannameleridir.

Emlak Vergisi Rehberi

Emlak verginizi ödemeden ve emlak vergisi beyannamesini doldurmadan önce bunları mutlaka okumalısınız:

- Konutlar için yıllık emlak vergisi tutarı konut rayiç bedelinin binde iki'si dir.
- İşyerleri için yıllık emlak vergisi tutarı işyeri rayiç bedelinin binde dört'ü dür.
- Arsalar için yıllık emlak vergisi tutarı arsa rayiç bedelinin binde altı'sı dır.
- Araziler için yıllık emlak vergisi tutarı arazi rayiç bedelinin binde iki'si dir.
- Mesken olarak kullanılan dairelerin vergi değerini 1/4'ü inşaatın bitim tarihini takip eden yıl başından itibaren beş yıl süre ile geçici muafiyetten faydalanır.
-Arazilerin vergi değerinin 250 YTL'si vergiden müstesnadır.

Emlak Vergisi Cezası

Bakanlar kurulunca tespit edilen emlak vergileri 2 taksitte ödenebilir. Emlak Vergisi mali yılın Mayıs ve Kasım aylarında ödenir.

Ödeme süreleri içerisinde ödenmeyen vergiler için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesi göre tespit edilen oran üzerinden gecikme zammı tatbik edilmektedir. (2010/965 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 19/10/2010 tarihinden itibaren aylık %1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.)

EMLAK VERGİSİ Hesaplamanın Formülü!

Emlak vergisi, arazide binde 1, arsada binde 3, konutta binde 1 ve işyerlerinde binde 2 oranında hesaplanıyor. Büyükşehir belediye sınırları içinde oranlar yüzde 100 zamlı (yani iki katı) uygulanıyor. Buna göre İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde konutlar için geçerli oran binde 2.

Arazi ve arsada vergiyi hesaplamak kolay. Çünkü bunlarda verginin bazını takdir komisyonlarının belirlediği metrekare birim değerleri oluşturuyor. Arsa veya arazinin yüzölçümü (metrekaresi) ile metrekare birim değerinin çarpımı sonucu bulunan tutar matrahı veriyor. Geçerli oranları uyguladığınızda ödenmesi gereken emlak vergisini buluyorsunuz.

Bina hesabına dikkat

Emlak Vergisini Kimler Ödemeyecek?

Emlak Vergisi Kanununa göre kimler emlak vergisi ödemez?

*Ssk, bağkur ve emekli sandığından emekli olan ve başka geliri olmayanlar ile bunların dul ve yetimleri

*Emekli olmayan, başka yerden de geliri olmayan işsizler ve ev hanımları

*Engelli vatandaşlarımız

*Şehitlerin dul ve yetimleri,

*Gaziler

Yukarıda saydığımız guruba giriyorsanız, Türkiye sınırları içinde200 metrekarealtında tek konutunuz var ise emlak vergisi ödemezsiniz.

*Tapu kütüğüne "korunması gerekli kültür varlığıdır" kaydı konulmuş olan gayrimenkul kültür varlıkları, SİT alanı , doğal sit alanı olmaları nedeniyle inşaat yasağı getirilmiş taşınmazlar içinde emlak vergisi ödenmez.

Sattığınız Gayrimenkulün Vergisi Çıkabilir!

Bir gayrimenkul sahibisiniz ve hayırlı bir müşteri buldunuz. İyi bir fiyata da anlaştınız. Peki bu durumun size vergisel bazı yükümlülükler getirdiğinin farkında mısınız?

Gerçek kişilerin ( şahısların ) satın aldıkları gayrimenkulleri, satın aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde satmaları durumunda kazanç elde ederlerse, elde edilen bu kazanç değer artış kazancı olarak tanımlanır ve gelir vergisine tabidir. Ancak satın alma yolu ile değil de hibe olarak ya da miras yolu ile sahip olunan gayrimenkullerin satışından elde edilen kazançlar ile satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıldan sonra satışından elde edilen kazançlar değer artışı nedeni ile vergilendirilmez.

Gayrimenkul alım satımı devamlı hale gelmiş ise bu noktada durum farklılık göstermektedir. Buradaki satışlardan elde edilen kazanç değer artış kazancı değil ticari kazanç vasfını aldığından ticari kazançlar gibi işlem görmektedir.

EMLAK VERGİSİ Nasıl Hesaplanır?

Emlak vergisi hesaplanırken konu olan gayrimenkulün vergi değeri esas alınır. Vergi değerinin 0,001 katı konut ve arazi için, 0,003 katı ise arsa için uygulanır. Büyük şehir belediye sınırları içerisinde ise bu oran iki kat fazla olarak hesaplanır.

Hesaplanan değer Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen 2012 yılı yeniden değerleme oranı kadar artırılarak kesin değer hesaplanır. 2012 yılı için Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranı % 10,26′ dır.

Örnek Hesaplama:

EMLAK VERGİSİ Nasıl Ödenir?

Emlak Vergisi Kanunu’ nun 30. maddesinde belirtildiği üzere; emlak vergisi yıllık olarak iki eşit taksit olarak ödeniyor. Birinci taksidi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenebilirken, ikinci taksidi ise Kasım ayı içinde ödenmesi gerekmektedir.

Emlak vergisi tahsilatı gayrimenkulün bulunduğu belediyelerce yapılmaktadır. Geçmişte sadece nakit olarak yapılan ödemeler kredi kartı ile de yapılabilmektedir. Bazı belediyeler ise posta çeki ya da internet üzerinden yapılacak ödemeleri de kabul etmektedirler.