Gayrimenkul alım satımı
Emlak Vergisi Cezası
Bakanlar kurulunca tespit edilen emlak vergileri 2 taksitte ödenebilir. Emlak Vergisi mali yılın Mayıs ve Kasım aylarında ödenir.
Ödeme süreleri içerisinde ödenmeyen vergiler için 6183 sayılı Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunun 51 inci maddesi göre tespit edilen oran üzerinden gecikme zammı tatbik edilmektedir. (2010/965 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile 19/10/2010 tarihinden itibaren aylık %1.40 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.)
EMLAK VERGİSİ Hesaplamanın Formülü!
Emlak vergisi, arazide binde 1, arsada binde 3, konutta binde 1 ve işyerlerinde binde 2 oranında hesaplanıyor. Büyükşehir belediye sınırları içinde oranlar yüzde 100 zamlı (yani iki katı) uygulanıyor. Buna göre İstanbul, Ankara ve İzmir gibi illerde konutlar için geçerli oran binde 2.
Arazi ve arsada vergiyi hesaplamak kolay. Çünkü bunlarda verginin bazını takdir komisyonlarının belirlediği metrekare birim değerleri oluşturuyor. Arsa veya arazinin yüzölçümü (metrekaresi) ile metrekare birim değerinin çarpımı sonucu bulunan tutar matrahı veriyor. Geçerli oranları uyguladığınızda ödenmesi gereken emlak vergisini buluyorsunuz.
Bina hesabına dikkat
Sattığınız Gayrimenkulün Vergisi Çıkabilir!
Bir gayrimenkul sahibisiniz ve hayırlı bir müşteri buldunuz. İyi bir fiyata da anlaştınız. Peki bu durumun size vergisel bazı yükümlülükler getirdiğinin farkında mısınız?
Gerçek kişilerin ( şahısların ) satın aldıkları gayrimenkulleri, satın aldıkları tarihten itibaren 5 yıl içinde satmaları durumunda kazanç elde ederlerse, elde edilen bu kazanç değer artış kazancı olarak tanımlanır ve gelir vergisine tabidir. Ancak satın alma yolu ile değil de hibe olarak ya da miras yolu ile sahip olunan gayrimenkullerin satışından elde edilen kazançlar ile satın alınan bir gayrimenkulün 5 yıldan sonra satışından elde edilen kazançlar değer artışı nedeni ile vergilendirilmez.
Gayrimenkul alım satımı devamlı hale gelmiş ise bu noktada durum farklılık göstermektedir. Buradaki satışlardan elde edilen kazanç değer artış kazancı değil ticari kazanç vasfını aldığından ticari kazançlar gibi işlem görmektedir.
EMLAK VERGİSİ Nasıl Hesaplanır?
Emlak vergisi hesaplanırken konu olan gayrimenkulün vergi değeri esas alınır. Vergi değerinin 0,001 katı konut ve arazi için, 0,003 katı ise arsa için uygulanır. Büyük şehir belediye sınırları içerisinde ise bu oran iki kat fazla olarak hesaplanır.
Hesaplanan değer Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen 2012 yılı yeniden değerleme oranı kadar artırılarak kesin değer hesaplanır. 2012 yılı için Maliye Bakanlığı tarafından ilan edilen yeniden değerleme oranı % 10,26′ dır.
Örnek Hesaplama:
EMLAK VERGİSİ Nasıl Ödenir?
Emlak Vergisi Kanunu’ nun 30. maddesinde belirtildiği üzere; emlak vergisi yıllık olarak iki eşit taksit olarak ödeniyor. Birinci taksidi Mart, Nisan ve Mayıs aylarında ödenebilirken, ikinci taksidi ise Kasım ayı içinde ödenmesi gerekmektedir.
Emlak vergisi tahsilatı gayrimenkulün bulunduğu belediyelerce yapılmaktadır. Geçmişte sadece nakit olarak yapılan ödemeler kredi kartı ile de yapılabilmektedir. Bazı belediyeler ise posta çeki ya da internet üzerinden yapılacak ödemeleri de kabul etmektedirler.