Ergenlikte aşırı atıştırmak obezite nedeni

Ergenlik; 10-19 yaş grubu olarak tanımlanan ve bebeklikten sonra büyümenin en hızlı olduğu dönem. Bu dönemdeki dengesiz ve sağlıksız beslenme kilo fazlalığına yol açıyor.



Obezitenin son yıllarda gençlerde görülme oranının % 10’nun üzerine çıktığını belirten Diyetisyen Aysu Aydın, ergenlerin beslenmesinin genellikle dengesiz ve yetersiz olduğunu söyledi. Aydın, bu dönemde dışarıda yemek yeme sıklığı arttığı için beslenme alışkanlıklarının değiştiğini, fast food tüketiminin arttığını belirtti:

“Bu tarz yiyeceklerin hacmi küçük ama kalorisi çok yüksek olmasından dolayı kilo almak kaçınılmaz hale gelebilir. Çoğunlukla hamburger, tost, sosis, kumpir, pizza, meyve suyu, bisküvi, kola, cips gibi besinlere eğilim gösterirler. Bu tarz yiyecekler yüksek kalorili olmaları nedeniyle yüksek enerji içerir. Vitamin, mineral ve posanın yetersiz, yağ ile tuzun fazla miktarda alınmasına neden olur. Şeker ve yağ, günlük gereksinimden fazla alındığı için kilo alımı da kaçınılmaz hale gelir.”

ERGENLİKTE KİLO FAZLALIĞINI ÖNLEMEK İÇİN…
• Besin miktarı sağlıklı vücut ağırlığını koruyacak şekilde ayarlanmalı.
• Besin çeşitliliğinin sağlanıp; sebze, meyve ve lifli besinlerin yeterince tüketilmesi gerekir.
• Aşırı yağlı ve şekerli besinler tüketilmemeli.
• Hamur işleri, yağda kızartmalar, kavurmalar, salam, sosis, sucuk, pastırma, çikolata ve salamura ürünlerden, meyve suları, kola ve kremalı içeceklerden uzak durulmalı.
• Günde 2,5 –3 saatte bir beslenmeli ve 2-2,5 litre su tüketilmeli.
• Asla 4 saatten uzun süre aç kalınmamalı ve metabolizmayı daha da hızlandırabilmek için mutlaka uyandıktan sonra ilk yarım saat içerisinde kahvaltı yapılmalı.