Diş Sağlığı

Ortodonti tedavisine yetişkin ilgisi arttı

Diş Doktoru Hakan Gürcan Gürel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ortodonti tedavisinin, ağız hijyeninin sağlanmasını kolaylaştırarak diş ve diş eti sağlığının korunmasında etkili olduğunu söyledi.

Sadece dişleri kapsayan ortodontik bozuklukların düzeltilmesinde yaşın sorun olmadığını belirten Gürel, her yaşta uygulanabilen bu yöntemin, kısa vadede dişlerin estetik görünümüne ve sağlığına yapılacak akıllı bir yatırım olduğunu ifade etti. Gürel, şöyle konuştu:

Lazer implantla kemik kaybına son

Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Ali Arif Özzeybek, son 1 yıldır dünyada daha yaygın hale gelen, lazer teknolojisiyle üretilen implantlarla çok iyi sonuçlar alındığını söyledi.

Lazer-lock teknolojisiyle üretilen bu implantların en üst kısmındaki 0.3 milimetrelik bölümde nano ve mikro düzeltmeler yapılarak epitel hücrenin kontrol altına alındığını anlatan Özzeybek, bu teknolojinin ilk olarak ABD'de uygulanmaya başlandığını, son 1 yıldır başka ülkelerde de yaygınlaştığını belirtti. Özzeybek, şunları kaydetti:

Diş çürüklerine dikkat

Adana Dişhekimleri Odası Başkanı Asım Savaş, huzurlu ve sağlıklı olmak için ağız ve diş sağlığına önem verilmesi gerektiğini söyledi.

Savaş, Emniyet Müdürlüğü ile yapılan protokol kapsamında, polis ve ailelerine 'Diş Sağlığı'nın Önemi' konulu seminer verdi. Dişte oluşacak küçük bir çürüğün insanı 'şiddetli ağrı' ile zorda bırakacağını anlatan Savaş, dişhekimine gitmekten çekinilmemesi gerektiğini dile getirdi. 6 ayda bir düzenli olarak dişhekimine gidilmesini tavsiye eden Savaş, bu şekilde diş çürüklerinin de önüne geçilebileceğini anlattı.

Diş Beyazlatma Hakkında Yanlış Bilinenler

Günümüzde herkes artık inci gibi beyaz dişlere sahip olmak istiyor. Ama çoğu zaman diş beyazlatmayla ilgili doğru bilinen yanlışlar nedeniyle, doktora gitmek yerine dişlere zarar veren yöntemler uygulanıyor. Dişlerini beyazlatmak için çamaşır suyuyla fırçalayan da var tuzla ve karbonatla da! Oysa bir diş hekimine giderek, hem hayalinizdeki dişlere kavuşabilir hem de dişlerinize zarar vermemiş olursunuz!

Süt dişleri kalıcı dişlerin garantisi

Osmaniye İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Cingöz, sağlıklı süt dişlerinin kalıcı dişlerin en büyük garantisi olduğunu söyledi. Halk arasında süt dişlerinin önemli olmadığına dair yanlış bir inanışın var olduğunu dile getiren Cingöz, süt dişlerinin 'nasıl olsa değişecek" mantığı ile ihmal edilmemesi gerektiğine dikkat çekti. Ağız ve diş sağlığında dişlerin öneminin süt dişlerinin sürmesiyle başladığını belirten Cingöz, "Süt dişleri çocuğun beslenmesinin yanı sıra düzgün konuşmasını da sağlamaktadır. Sağlıklı süt dişleri çiğneme işlemini gerçekleştirirken aynı zamanda altında bulunan daimi dişin korunmasını ve zamanında sürmesini sağlar. Yani sağlıklı süt dişi sağlıklı kalıcı dişlerin en büyük garantisidir.

Şeker Hastalığı ve Diş Sağlığı

Diyabetik hastalarda ağızda görülen en tipik değişiklik, tükürük akış hızı ya da miktarında ortaya çıkan farklılık sonucu meydana gelen ağız kuruluğudur. Diş hekimi Aslı Ercanlı Ünal, diyabetiklerin ağızlarında kuruluk, yanma, tat duyu organı dil papillalarında kayıplar oluşabildiğini, ayrıca diyabetiklerde kan şekeri yükseldiğinde dişeti oluklarındaki glukoz miktarının da iki misli arttığını belirtiyor. Diyabetiklerin ağız hijyenlerine daha fazla önem vermesi gerektiğini vurgulayan Diş Hekimi Ünal, yapılması gerekenleri de şöyle sıralıyor: "Ağız hijyeninin sağlanmasına yönelik uygulamaların başında düzenli ve etkili diş fırçalama, diş ipi kullanımı ve gargara kullanımı gelmektedir.

Diş sağlığınız için yapılması gerekenler!

Sağlık konusunda kulaktan dolma bilgilerle hareket etmek ve uzmanların önerilerine uymamak çoğu zaman bizi sağlığımızdan ediyor. Özellikle ağız ve diş sağlığı konusunda sınıfta kalan ülkeler arasında Türkiye ilk sıralarda yer alıyor. Doğru bildiğimiz yanlışlar ve çoğu zaman önemsenmeyen detaylar ağız ve diş sağlığımızın bozulmasında büyük rol oynuyor. Dt. Hacer Esved Alireisoğlu, ağız ve diş sağlığında sık yapılan hatalar hakkında bilgi verdi.

Yemeklerden Hemen Sonra Diş Fırçalamayın
Yemeklerden hemen sonra dişleri fırçalamak besinlerdeki asitlerin ağızda dağılmasına neden olduğu için dişleri zayıflatıyor. Dişleri yemeklerden en az bir saat sonra fırçalamak daha uygun.

Diş Macununu Islatmayın

Sigara önce dişleri vuruyor

Sigaranın insan sağlığını riske sokan pek çok kanser türünün nedeni olduğunu dile getiren Periodontoloji Uzmanı Dr. Burcu Çetinkaya, sigaranın, ilk temasa geçtiği ağız ve dişlere de zararlı etkileri bulunduğuna dikkati çekti.

Çocuklar diş hekimine kaç yaşında gitmeli?

Memorial Etiler Tıp Merkezi Diş Hastalıkları Bölümü’nden Diş Hekimi Hacer Alireisoğlu, çocuğun 2 yaşını bitirmeden diş hekimi ile tanıştırılması gerektiğini söyledi ve çocuklarda diş hekimi korkusunun önlenmesi için ailelere şu önerilerde bulundu:

"Henüz öğrenmediklerine karşı bir korkuları olmayan bu yaştaki çocuklar rahatlıkla diş hekimi koltuğuna oturacaklardır. Erken yaşta beyaz önlüğe alışan çocuklar, yaşamları boyunca diş hekimine giderken zorlanmayacaktır.

Çocuğunuza tecrübelerinizden bahsederken dikkat edin

İmplantta lazer teknolojisi

Meffert İmplant Enstitüsü Başkanı Ali Arif Özzeybek, yaptığı açıklamada, son 1 yıldır dünyada daha yaygın hale gelen, lazer teknolojisiyle üretilen implantlarla çok iyi sonuçlar alındığını söyledi.


Lazer-lock teknolojisiyle üretilen bu implantların en üst kısmındaki 0.3 milimetrelik bölümde nano ve mikro düzeltmeler yapılarak epitel hücrenin kontrol altına alındığını anlatan Özzeybek, bu teknolojinin ilk olarak ABD’de uygulanmaya başlandığını, son 1 yıldır başka ülkelerde de yaygınlaştığını belirtti.

Dişlerinizi fırçalamayı ihmal etmeyin

Mersin Sağlık Müdürlüğü tarafından ilkokul birinci sınıflara yönelik yapılan çalışmada öğrencilerin yüzde 20'sinin kalıcı dişlerinin çürük olduğu ortaya çıktı.

Mersin Sağlık Müdürlüğü öncülüğünde yürütülen 'Güçlü Dişler Projesi' kapsamında Toroslar ilçesinde bulunan 41 okulda 4 bin 82 öğrencinin diş muayenesi gerçekleştirildi. Yapılan değerlendirmelerde 795 birinci sınıf öğrencisinden 795'inin ilk çıkan birinci azı dişlerinde çürük tespit edildi. Sağlık Müdür Yardımcısı Diş Hekimi Fatih Çomu, 7 yaşındaki birinci sınıf öğrencilerinin birçoğunda birinci azı dişinin çıkmadığını, bu nedenle çürük tespit edilen çocuk sayısının yüzde 20'leri bulmasının yüksek bir rakam olduğunu söyledi.

Dişlerinizi Çürüten Yanlışlar

Çürük bir dişin tedavi masrafları zaman zaman kişinin bütçesini zorlayarak ekonomik bir külfet oluşturabiliyor. Bu sebeple, dişlerin çürümesine yol açan nedenleri iyi bilmek ve önleyici tedbirler almak bu sıkıntıların yaşanmasının önüne geçilmesini sağlıyor. Ağız ve Diş Sağlığı Uzmanı Dt. Altuğ Serçe, dişlerin çürümesine yol açan bu hataları şöyle sıraladı:

ASİTLER ÇÜRÜTÜYOR
Önlenebilir bir hastalık olmasına karşın dünyada diş çürüğü deneyimi yaşamayan çok az insan vardır. Ağızda bulunan bakterilerden oluşan bakteri plağı, şekerli ve unlu yiyeceklerin ağızda kalan artıklarından asit oluşturabilmektedir. Bu asitler, dişlerin mineral dokusunu çözerek dişin minesinin bozulmasına ve sonuçta da diş çürüğünün başlamasına ve diş hekimlerinin kavite dedikleri oyuklara neden olmaktadır.

Diş tedavisinde açılı implant avantajı

Dişi son noktaya kadar ağızda tutmanın kemik kaybına yol açtığını, bu sebeple kanal tedavisi yerine implantın tercih edildiğini belirten Özzeybek, ''Çünkü ileride implant veya protez yapılabilmesi için kemiğe ihtiyaç duyulur. İleriye yönelik kemiği korumak amacıyla gidişatı kötü olan dişleri çekerek implant uygulamak hem estetik hem de fonksiyonel açıdan daha akılcı'' şeklinde konuştu.

''Eksik diş veya dişler yerine yapay diş kökü yerleştirilmesi'' şeklinde tanımlanan implant tedavisinde son zamanlarda hastalar açısından sevindirici gelişmeler olduğunu belirten Özzeybek, bu gelişmelerden birinin de açılı implantlar olduğunu söyledi.

Mevcut tedavide, tam diş kayıplarında her bir çene için 7-9 arasında implant kullanmak gerektiğini kaydeden Özzeybek, şu bilgileri aktardı:

Yirmilik dişler çekilmeli mi?

Çenede yeterli alan olmadığı durumlarda 20 yaş dişleri tam çıkamaz; gömük, ya da yarı gömük kalır. Diş yüzeye çıkamadığı için kişiye rahatsızlık verir, kimi durumlarda yüzde ani şişliklere veya çenelerin kilitlenmesine yol açar. Şiddetli ağrılar, görülür. Bu sebeplerle sorun yaratan 20'lik dişlerin mutlaka kontrol edilmesi ve diş hekiminin uygun görmesi halinde çekilmesi önemlidir. 20 yaş dişi için genç yaşlarda yapılan operasyonlar teknik bakımdan daha kolay olurken, iyileşme de daha kısa sürede olur. 20 yaş dişlerinin ağızda bırakılıp bırakılmaması konusu tartışmalıdır. Diş Hekimi Çağdaş Kışlaoğlu, 20 yaş dişi eğer doğru pozisyonda sürüyorsa ve çevre dokulara zarar vermiyorsa bu dişin yerinde kalmasında bir sakınca olmadığını söylüyor. Dr.

Diş Gıcırdatmanın Sebebi

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi Pedodonti Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Çiğdem Küçükeşmen, gece uyurken dişlerin gıcırdatılması ve çene sıkma olayının temelinde psikolojik sorunların yattığını söyledi.

Küçükeşmen, yaptığı açıklamada, gece uykuda diş gıcırdatma veya diş sıkma sorunun temelinde psikolojik etkenlerin etkin rol oynadığını belirterek, şunları söyledi: