Vajinal Akıntıların Teşhisi

Vaginal kaşıntı, yanma, normal olmayan kokulu akıntı şikayeti ile başvuran hastalarda vaginitten şüphelenilir.

İyi alınmış öykü ve fizik muayene bulguları ile tanı zor değildir. Muayeneden en az 72 saat önce hasta duş yapmamış olmalıdır.
Sıklıkla sebep olan mikroorganizma vajinal kültür dışında smear testinde de görülmektedir. Labia va vajinal mukoza kırmızı ve ödemlidir.

Doktor basit bir mikroskopik inceleme ile genellikle sebebi görebilmektedir. Serum fizyolojik ile hazırlanan inceleme lamında belli organizmaların olmaması, artmış miktarda lökositlerin görülmesi servisiti (rahim ağzı iltihabını) düşündürür ve Chlamydia, gonorrhea (bel soğukluğu) veya herpesten şüphelenilmelidir.Tanıyı kesinleştirmek için vajinal kültür yapılmalıdır. Vajinada akıntıya sebep olan ve en sık görülen mikroorganizmalar Trichomonas, bakteriyel vajinit ve candida (mantar) dır.

Bir pipetle vajinal akıntı alınmalı ve Ph’sına bakılmalıdır.
Trikomonal vajenit ve bakteriyel vajinozda Ph 4.5’un üzerindedir. Vajinal kandidiyazisde Ph normaldir.

Diğer bir damla akıntı lam üzerine konmalı ve bir damla %10 KOH ilave edilmelidir. Balıksı kokunun olması aminlerin varlığına işaret edip bakteriyel vajinoz daha az oranda da trikomonas düşünülmelidir. İkinci bir lam üzerine alınan akıntı örneği bir damla %9 NaCl ile karıştırılmalı ve lamel ile üzeri örtülerek mikroskop altında incelenmelidir. Gram boyalı preparat incelemesi bakteriyel morfolojinin ayırd edilmesi açısında yapılabilir. Ancak tanı için gerekliliği yoktur. Bakteriyel vajinozda üzerinde ince kokobasiller olan epitelyal hücrelere ‘Clue cells’ adı verilir. Bu hücreler hem direkt yaymada hem de gram boyasında saptanabilir. Rutin vajinal kültür, vajenit etkenlerinin çoğu normal florada da bulunduğu için yararsızdır.