Doğal Vajinal Akıntılar

Bazı kız çocuklarında yeni doğdukları hayatın ilk haftasında vaginal kanama görülebilir. Bu kanama anneden geçen östrojenlerin çekilmesine bağlı bir kanama olup normal fizyolojik bir durumdur ve ekseriya üç aylık oluncaya kadar kaybolur. Araştırmaya ve tedaviye gerek yoktur. Okul öncesi dönemlerde küçük kız çocuklarında görülebilen vaginal akıntılar genellikle bir tehlike teşkil etmeyen hormonal akıntılardır. Küçük kız çocuklarının henüz cinsel yaşamı olmadığı için bu akıntıyı vaginal iltihaplarla karıştırmamak gerekir.

Doğal (fizyolojik ) akıntılar yapı olarak berraktır ve sıvı yumurta akını andırır yapıdadır. Genellikle kokusuzdur, fakat bazı kadınlar ekşi bir kokudan şikayet edebilmektedirler. Genellikle kaşıntı şikayeti yoktur ve cinsel ilişkide ağrı, yanma hissi oluşmaz. Bu akıntıların en büyük özelliği aynı şiddette uzun süre (1-2 yıl gibi) devam etmesidir.

Bazen bu akıntı miktarı çok fazla miktarda olur ve kadınlar endişeye kapılabilirler. İç çamaşırları veya günlük ped devamlı ıslak haldedir. Bu ıslaklığın kıvamı yumurtlama dönemi sırasında biraz değişir ve sıvılaşabilir. Bunun amacı döllenmeye hazır yumurtanın döllenmesini kolaylaştırmak için salgının kıvamının değişmesidir Bu dönemde rahim ağzındaki ve buradan salgılanan sıvılardaki (servikal mukus değişiklikleri) tüm değişiklikler buradan spermin kolayca geçerek yumurtaya ulaşmasını sağlamak içindir.

Fizyolojik akıntılar hormonlar tarafından kontrol edildiklerinden özellikle aktif hormon üretiminin devam ettiği üreme çağında görülürler.
-Östrojen düzeyine (Kadınlık hormonlarından bir tanesi) bağlı değişiklikler ; mesela adet kanaması(mensturasyon kanaması ) öncesi
-Cinsel Uyarım; cinsel uyarıyla vajinada meydana gelen ıslanma ve bunun oluşturduğu akıntı
-Gebelik; gebelikte rahim ağzındaki bezlerin salgıları gebeliği ve bebeği korumak için tüm hamilelik boyunca artar
-Spiral' e bağlı akıntılar.

Adet dönemine yaklaştıkça bazı hanımlarımızda vajinada bir koku olabilir ve akıntı rengi koyulaşabilir. Bu adet kanamasını oluşturan hormonların bu dönemde getirdiği etkidendir.

Eğer akıntı normale göre artmış ise, görüntü ve yapısında değişiklik olmuş ise veya herhangi bir enfeksiyon şüphesi var ise, oluşabilecek bir mikrobik vaginiti anlayabilmek için vajinal muayene ve gerekirse vaginal kültür yapılmalıdır.