Vajinal Akıntı Nedenleri

Kadınların jinekoloğa başvurma sebeplerinin başında vaginadan gelen akıntılar gelir. Evli olsun veya bekar hemen hemen tüm kadınların sosyal yaşantılarında rahatsızlığa sebep olan akıntılar değişik sebeplerden olmaktadır.

Kadınlık hormonlarının etkisi ile rahim ağzındaki servikal bezlerden ve vajen bölgesindeki bezlerden salgılanan bu sıvının faydaları; vagen kayganlığını sağlayarak cinsel ilişkinin konforlu olmasını sağlamak, yürüme esnasında dudak kısımların birbirine sürtünmesiyle birlikte tahrişi önlemek ve vajinada bulunan mikropların dışarıya atılmasını sağlamaktır.

Vajinanın ıslaklığı kadının sağlığı açısından gereklidir. Mühim olan var olan akıntının normal mi, yoksa bir hastalık habercisi mi olduğunu ayırt etmektir.

Menopoza giren kadınlarda estrojen hormonunun azlığına bağlı olarak vajinal sıvının salgılanması azalması vaginal kuruluk şikayetini meydana getirmektedir.

Normal vajinal akıntıyı anormalden ayırmak için kural; ağrı ya da kaşıntı vermiyorsa, kötü bir kokusu yoksa genellikle akıntı normaldir. Akıntıların özellikle bekar genç kızlarda ve menopozdaki kadınlarda başta olmak üzere herhangi bir sebebi yoktur. Bunlar fizyolojik akıntı (doğal akıntı) olarak adlandırılır. Bir enfeksiyon veya altında yatan bir neden var ise bu akıntılar fizyolojik olmayan akıntılar olarak adlandırılır.