Gebelikte Vajinal Akıntılar

Hamilelik döneminde en sık görülen akıntı fizyolojik akıntıdır. Gebelik hormonları vaginanın içindeki florada dengeyi bozup hamilelikte akıntı miktarını arttırırlar. Lökore ismi verilen bu gebelikte akıntı durumu bazen renksiz, genellikle süt kıvamında ve hafif kokuludur ve hamilelikte normaldir.Gebeliğin ileriki aylarında bu akıntı daha da artar ve rengi koyulaşır.Hamilelikte fizyolojik akıntı olarak değerlendirilmelidir.

Şeffaf veya beyaz renkli ve sürekli olan, hiç bir şikayete neden olmayan akıntı ise doktor tarafından genelde fizyolojik akıntı tanısı konur. Bu akıntının rengi değişiyorsa, kokusu artıyor ise, kaşıntı ve yanma eşlik ediyor ise enfeksiyon var demektir.

İkinci sık görülen akıntı yani anormal olan akıntı mantar enfeksiyonudur. Peynir kesiği tarzında veya beyaz bir akıntı ve yapışkan, kaşıntının ve huzursuzluk hissinin eşlik ediyorsa bu mantar enfeksiyonudur. Gebelikte vücut direncinin düşmesi ve vajina içindeki ph dengesinin hormonlara bağlı değişmesi sonucu görülür. Doğumdan önce

Mantar var ise mutlaka tedavi olunmalı, aksi takdirde doğum sırasında çocuğa geçip ağzında mantar hastalığı (pamukçuk) sebep olabilir ve doğum kesisinin (epizyotomi) iyileşmesini geciktirebilir.
Üçüncü ve ciddi olan akıntı nedeni, örneğin amniyon sıvısı geldiği zaman bu mantar enfeksiyonuna karışabilir. Bu yüzden akıntısı olan bir kadın özellikle 20. haftadan sonra, su gibi akıntıdan bahsediyor ise amniyon sıvısı mı geliyor diye doktora gitmelidir. Diğer şeyler bakteri enfeksiyonu ile söz konusu olabilir.

Gebelikte kanlı akıntı, anormal hamilelikte kahverengi akıntı önemlidir. Bir sorunun ön habercisi olabilir, ihmal edilmemelidir.