Vajinal Akıntıların Tedavisi

Hepsinin tedavisi farklıdır. Enfeksiyon etkenine göre tedavi etmek gerekir. Bazen tanı konulamayan akıntılarda vaginal kültür yaptırmak gerekebilir. Kültürde E. Coli, stafilokoklar ve streptokoklar da üretilebilir. Bu durumda antibiogram yaptırıp dirençli ve hassas antibiotikler tespit edilip antibiotik tedavisine başlanabilir.

Tekrarlayıcı mantar enfeksiyornları son derece rahatsız edici ve yaşam kalitesini düşüren etki gösterir. Kullanılan antimikotikler (mantara karşı ilaçlar) pek faydalı olmaz. Mantar enfeksiyonu tekrarlar durur. Bu durumlarda 'borik asit' çok iyi gelebilir. Son derece basit ve maliyeti düşük bir tedavidir.

Etkene yönelik özgül tedavi, ağrı ve ödemi azaltmaya yönelik lokal tedaviler, iyi kişisel hijyen ve eşin tedavisi temel prensiplerdir.

Trikomonal vajenit tedavisi; Metranidazol 3x250 mg/gün, veya 1x30mg/kg/gün 7 gün süreyle kullanılır. Birlikte intravajinal metranidazol kullanımı (500mg/tablet/gün) klinik yanıtı hızlandırır.
Reinfeksiyonu engellemek için eş de 2gram / tek doz oral metranidazol ile tedavi edilmelidir.
Bakteriyel vajinozda da metranidazol yanıtı %80-90 arasındadır. 15mg/kg/gün 7 gün süreyle kullanılmalıdır. Rekürrens görülen kadınlarda eşler de tedavi edilmelidir. Bakteriyel vajinozda alternatif tedavi olarak, klindamisin 2x300mg/gün oral 7 gün en iyi seçenektir.

Vajinal kandidiyazis tedavisinde; en etkin tedavi intra vajinal krem ya da supozituvar olarak imidazolün (mikanazol, klotrimazol, butokanozol, tiokanozol vb) veya triazollerin (terkonazol) bir hafta süreyle kullanılmasıdır. Vajinal kullanımı olan tek poliyen antifungal ajan nistatindir, ama etkisi imidazollere oranla azdır.Ondört gün süreyle 100000 ünitelik tabletler intravajinal kullanılmaktadır. Borik asit kapsüllerinin (600mg) günde bir kez 14 gün intravajinal kullanımı etkin olmakla birlikte gebelikte kullanılmamalıdır. Eşe de topikal tedavi uygulanmalıdır. Oral yoldan kullanılan tek doz 150 mg. flukonazolün etkinliği gösterilmiş olup tek doz veya 3 gün süreyle oral itrakonazol kullanımı da önerilmektedir. Bazı kadınlarda defalarca tedavi verilmesine rağmen vajinal kandidiazis persistans gösterebilir. Bu hastalarda sistemik ketakonazol tedavisi (5-7 mg/kg/gün, 2x200mg/gün) denenmelidir. Ancak başarı oranı sınırlıdır.

Bulantı ve kusma yaptığından dolayı Metronidazol kullanıldığında alkol alınmamalıdır.