Doğal Olmayan Vajinal Akıntıların Sebepleri

VAJİNAYA AİT SEBEPLER

-Bakteriyel vaginosis (Gardnerella vaginiti, non-spesifik vajinit): Kokulu vajinal akıntının olması bakteryel vajinoz hastalığı için tipik bir bulgu olarak kabul edilmektedir. Kişide bol miktarda gri-beyaz köpüklü hafif sarımsı vaginal akıntı ile karakterizedir. Özellikle akıntının kötü kokusu belirgindir. Vajinal akıntıda tipik olarak balık kokusu bulunmaktadır.

Vajina içinden gelen koku özellikle cinsel ilişki sırasında ve adet günlerinde daha da belirginleşmektedir. Ayrıca ilişkide ağrı görülür.
Tedavide, ağızdan ve vajinal yoldan (özellikle metronidazole ve ornidazol grubu) antibakteriel ilaçlar kullanılmaktadır.

-Mantar enfeksiyonları (Vajinal mantar enfeksiyonları): Vajinadan gelen peynirimsi (kıvamlı) veya süt gibi beyaz akıntılar mantar enfeksiyonu ile ilişkilidir. Candida, Mantar hastalığı: Koyu beyaz peynirimsi kokusuz akıntı, yanma hissi,kaşıntı.

Tedavide, Tetraconazole veya Miconazole kullanılmaktadır.

-Trikomonas enfeksiyonları (Trichomoniasis, Trichomonas vaginalis): Trichomonas vaginalis de cinsel ilişki ile bulaşan diğer bir vaginal enfeksiyon nedeni olan bir mikroorganizmadır.

Trikomonas vajinitinin en sık görülen belirtileri sarı veya yeşilimtırak, köpüklü, kötü kokulu bol vajinal akıntı ve vajinal yanma, vulvada (genital bölgenin dış kısmında) kaşıntıdır.
Tedavide fitil veya tablet şeklindeki ilaçlardan faydalanılır. Metronidazol. Antibiyotik tedavisinin uygulanması ve bu tedaviye mutlaka eşin de dahil edilmesi nüksleri önlemek açısından şarttır.

Gardnerella Akıntısı: Tricomonasa benzer, kokuludur sarımsı yeşil renktedir. Ama tricomonas gibi köpüklü değildir.

Kahverengi vajinal akıntı:Bazı durumlarda endişelenerek bir durum olmamasına rağmen kahverengi vajinal akıntıda görülen doku parçaları ve endometrial hücreler sinsi bir tıbbi sorunun bir belirtisi olabilir.
Kahverengi vajinal akıntıya neden olan bir takım hastalıklar şunlardır: Serviks kanseri, pelvik inflamatuar hastalıklar (PID), perimenopoz, menopoz, ya da gonore, chlamydia gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklar, vajinal siğiller vb.

Kahverengi akıntılar, üreme sisteminde kaynaklanan bir hastalık veya rahatsızlıktan dolayı kaynaklanıyorsa şu belirtilerin görünmesi de muhtemeldir: Kasık bölgesinde ağrı, sulu ya da sarımsı akıntı, depresyon, vajinal kuruluk, cinsel ilişki sırasında sanı ve ağrı, sık idrara çıkma, kısırlık, disfonksiyonel uterin kanamalar, yanma, kaşıntı, döküntü,vajinada yanma, vajinal ülserler ve iştah kaybı.

Kahverengi vajinal akıntılara neden sadece ölü rahim hücreleri ise, bunun için dengeli beslenme düzenli egzersiz ve bol su içme gibi basit tedbirler işe yaramaktadır. Ancak kahverengi renkteki kanamalar başka bir sağlık sorunundan kaynaklanıyorsa bu durumda hastalığı tedavi etmek için ilaç tedavisi, cerrahi operasyon, diyet programları ve hatta kemoterapi gibi hastalığın niteliğine göre değişen nitelikte tedavi alternatifleri değerlendirilecektir. Teşhis yöntemi olan pap smear ve diğer tıbbi testlerin doktor kontrolünde yapılması gerekmektedir.

-Pamukçuk, Candida albicans adı verilen mantar türünün neden olduğu bir maya enfeksiyonudur. Genellilde vajinada oluşmakla beraber, vücudun ağız gibi diğer nemli bölgelerinde de görülebilir.

Genital herpes vajiniti. Vajinadaki yabancı cisimlerin oluşturduğu akıntı. Genital kansere bağlı akıntı.
Genital bölgede kullanılan parfümler, pedler, vajinal tamponlar veya prezervatif gibi yabancı maddeler vaginada irritasyon (tahriş) yaparak akıntıya neden olabilir.

Vajinitler genital hijyenin bozulmasına neden olabileceklerinden ve özellikle de gebelik döneminde oluşturacakları sorunlar nedeniyle genellikle tedavi edilmeleri önerilen enfeksiyonlardır.

Vaginal akıntı tümöral bir oluşum nedeni ile de olabilir, bu durumda çoğunlukla sümüksü kıvamda ve bol miktarda, üzerinde ince çizgiler halinde kan bulunan bir akıntı mevcuttur. Böyle bir akıntı varlığında üreme organları ayrıntılı olarak gözden geçirilmeli ve neden saptandıktan sonra uygun tedavi yapılmalıdır.

Rahatsız edici bir vajinal akıntıyla yaşamak kişinin hayat kalitesini düşürecektir. Cinsel yaşantıyı etkileyebilecektir. İhmal edilmiş vajinal akıntılar kısırlık, kanser gibi hastalıklara neden olabileceği gibi bu hastalıkların belirtisi de olabilir.