Ununpentiyum elementinin özellikleri nelerdir?

Ununpentiyum bir radyoaktif kimyasal elementtir. Periyodik cetvelde 115. element olarak belirlendi. Ununpentiyum elementlerin periyodik tablosu üzerinde transactinides arasında sınıflandırılır. Bu element bilinen en ağır elementler arasındadır; transactinides yüksek atom numaralarını referans alır ve bazen "süper ağır elementler," olarak adlandırılır. Bu element çok kararsız olduğu için, kolayca doğada bulunan bir element türü değildir, laboratuvarda sentezlenen bir elementtir. Tahmin edebileceğiniz gibi, bu elementi sentezleme süreci gerekli ortam, ortam koşulları açısından oldukça pahalı ve karmaşıktır.

Bu elementin kimyasal özellikleri: Bu element, periyodik tablodaki yerinden ötürü eka-bizmut olarak da adlandırılır. Diğer transactinides gibi, son derece istikrarsız ve sadece birkaç saniye daha istikrarlı unsurların forma çürüyen önce bir kerede var. Araştırmacılar istikrar sözde "adada Ununpentiyum izotopları sentez proton ve bu izotopların daha istikrarlı olmasını sağlayacaktır nötronlar bir dizi" ile, potansiyel yeterince son izotopları oluşturmak umut için daha kapsamlı araştırma ve deneme.

Bu eleman geçici Uluslararası Birliği Temel ve Uygulamalı Kimya (IUPAC) tarafından "Ununpentiyum" kod adlı olmuştur. Elemanın geçici ismi ne sistematik bir element adı olarak bilinir, bunun bir sistem IUPAC tarafından basitlik amacıyla elemanları geçici isimler standartlaştırmak için kurulan aşağıdaki anlamına gelir. Sistematik element isimlendirme sistemi unsurlarının atom numaraları onlara isim kullanır; Ununpentiyum element 115, ve ununpent "anlamına Latin ve Yunan karışımı tek tek beş" içinde. Zaman IUPAC hangi laboratuar bu eleman keşfi için kredi hak belirler, laboratuvar kalıcı bir isim teklif onuruna verilecek. Şimdilik, bu Uup olarak periyodik masada bilinmektedir.

Bu element keşfi 2004 yılında Amerikalı ve Rus bilim adamları Lawrence Livermore Ulusal Laboratuvarı ve Dubna Rusya çalışan ortak bir grup tarafından açıklandı. Ununpentiyum sentetik kalsiyum ile Amerikyum izotop bombalayarak, yeterince uzun araştırmacılar için onların varlığını doğrulamak için hayatta kısa ömürlü izotopu birkaç atom üreten üretildi. Ek deneyler Ununpentiyum varlığını başarıyla hem laboratuarlar tarafından yapılmıştır teyid.

Araştırma süper ağır elementler üzerinde son derece sinir bozucu, ama aynı zamanda çok ödüllendirici olabilir. Kişilerin üretim dahil periyodik tablonun kesme kenarında çalışan meydan okuma keyfini bazı araştırmacılar için büyük bir motivasyon vardır.


Konular