Öğrencilerde bireysel farklılıklar



İnsanlarda bireysel farklılıkları oluşturan durumlar sizce nelerdir? Sizin açınızdan zor ve kolay öğrenen öğrenci ne anlama gelir?

İnsanların doğuştan gelen ve sonradan kazandığı bir sürü bireysel farklılıkları vardır. İnsanın doğasındaki zenginlik bu farklılıktan kaynaklanmaktadır.

Bireysel farklılıklar

ü Yetenekler ,zeka ,ilgi alanları
ü Zihinsel özellikler
ü Sosyo-ekonomik düzeyleri
ü Bilgi düzeyi ,
ü zayıf ve güçlü yanları
ü tavır ve değer yargıları
ü Bakış açısı gibi bir çok yönden bireysel farklılıklar ve bu farklılıkları ortaya çıkaran bir sürü neden bulunabilir.
Ø kültürel nedenlerden
Ø Aileden gelen baskın gelenek
Ø Çevresel kaynaklanan nedenler
Ø Doğuştan gelen nedenler

Eğitimde daha verimli bir öğretim sağlamak için öğrencilerin bireysel farklılıkları bilinmelidir.

Eğitim, bireyler arasındaki farklılıklara duyarlı olabildiği ölçüde başarılı ve ancak insan doğasının zenginliklerine ancak bu yolla erişilebilir ve toplumda çeşitlilik bu yolla sağlanabilir
.
Her öğrenci ; farklı yeteneğe, zekaya, ilgiye, öğrenme biçimine, ön bilgilere ve farklı motivasyonlara sahiptir .
Öğrencileri kolay ve zor öğrenen öğrenci şeklinde isimlendirerek her şeyi öğrenci de aramak yerine, bunu aslında öğretmen olarak kolay ve zor öğreten öğretmen şeklinde değiştirmek daha uygun olabilir . Çünkü insanların farklı olduğunu kabul ettik öğretmen tektir öğrenciler birden fazladır bundan dolaydır ki sınıf ortamın da tek öğreten birden çok öğrenen var. Kaynak olarak bilgi veren kişi alıcı üzerinde çok büyük etkisi vardır. Öğretmen burada bütün öğrencilerin farlılıklarını bilip buna göre genel bir yol izlemelidir. Bu öğretim temelinde öğretmen-öğrenci ilişkisi çok önemlidir
.
Bu ilişkiler istenen düzeyde olmadıkça, amaç, konu, çevre ve diğer öğretim öğeleri ne kadar iyi hazırlanırsa hazırlansın sağlıklı bir eğitim ve öğretim olamaz.
Öğretmenin öğrenciyi tanımasının eğitim-öğretimde başarıyı artırdığı yönünde genel bir kanı vardır. Eğitim ve öğretim müfredatları öğrenci boyutu vurgulanarak hazırlanır. Öğrencinin yaşı, çevresi, ilgi alanları bu sistemde önemlidir. Öğrenciye verilecek bilgiler, öğrencinin daha önceki eğitimine, nasıl yetiştiğine ve onun şartlarına uygun hazırlanır.

Öğretmen; eğitim sisteminin en önemli unsurlarından birisidir.
Sistemin her bir parçası eğitim sürecini ve sonucunu etkiler.

Bayram ZEREN

Konular