Alerjik nezleye teknolojik çare

Mevsim geçişlerinde alevlenen alerjik nezleyle boğuşanların imdadına rhinolight, yani ışık tedavisi yetişiyor. Tedavinin etkisi yaklaşık bir yıl sürüyor.

Bahar mevsiminde daha çok rastlanan alerjik nezlenin neden olduğu hapşırık, kaşıntı, şiddetli burun akıntısı gibi şikâyetler birkaç dakikalık seanslarla uygulanan ışık tedavisi ile ağrısız şekilde ortadan kaldırılıyor.

Alerjik nezlenin yaşam kalitesini bozan bir hastalık olduğunu belirten KBB, Baş ve Boyun Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Teoman Dal, sürekli ilaç ve sprey tedavisi gerektiren bu problemden rhinolight ile bir yıl boyunca kurtulmanın mümkün olduğunu söyledi.

Doç. Dal, “Uygulama ile kaşıntı, akıntı, hapşırık gibi her türlü alerji kökenli şikâyet başarı ile azaltılmakta ya da yok edilmektedir” dedi.

Her seansta 2-3 dakikalık sürelerde uygulanan yöntemde, özel dalga boylarındaki ışınların karışımından oluşan bir ışık kullanılıyor. Burun deliklerinden yapılan uygulama sırasında herhangi bir sıcaklık ya da ağrı hissi oluşmuyor. Doç. Dal, dokularda kalıcı herhangi bir hasar oluşturmayan yöntemin alerji hastalarında uzun süre kullanılabildiğini belirtti. Doç Dal, rhinolightın etkilerini şöyle sıraladı:
• Mukozada alerjik reaksiyona bağlı histamin maddesi salınmasının engellenmesi,
• Histamin üreten mast hücrelerinin salgı yapmasının önlenmesi,
• Burun mukozasında T lenfosit ve eozinofil adı verilen hücrelerin miktarında azalma,
• Hastanın burun salgılarında ECP ve interlökin-5 gibi alerjik reaksiyonlarda artan maddelerin miktarının azalması.

Mevsimsel alerjisi olanlarda 6, tüm yıl alerjisi olanlarda ise 8 seans uygulanan ışık tedavisinde 3-4 seanstan sonra tedavinin olumlu etkilerinin hissedildiğin söyleyen Doç. Teoman Dal, “Işık tedavisinde beklenen etki süresi 1 yıldır, bu sürenin sonunda tedavi tekrar uygulanabilmektedir” diye konuştu.