Göktürk-2 fırlatıldı

Türkiye'nin yüksek çözünürlüklü ilk yerli keşif uydusu Göktürk-2, Çin'den başarıyla uzaya gönderildi ve planlandığı gibi gönderildikten 13 dakika sonra başarıyla yörüngeye oturdu.

Türk uydusu, Çin saatiyle 00.12'de, Türkiye saatiyle ise 18.12'de Çin yapımı Uzun Yürüyüş 2 taşıyıcı roketiyle Çin'in kuzeybatısındaki Gansu eyaletinde bulunan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi'nden (JSLC) fırlatıldı. Fırlatma anında bölgede hava sıcaklığı eksi 10 dereceydi. Normalde yarın fırlatılması planlanan Göktürk-2'nin fırlatılışı, hava şartlarından dolayı bugüne alınmıştı. Askeri bölge olması açısından hiçbir basın mensubu fırlatma merkezine kabul edilmedi.

Göktürk-2'nin fırlatılışını Jiuquan'a giden sivil ve askerlerden oluşan yaklaşık 40 kişilik Türk heyeti de büyük heyecanla izledi. TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Yücel Altunbaşak da söz konusu heyetle birlikte fırlatılışı izledi. Fırlatılışa saniyeler kala nefesler tutuldu. Uydunun başarıyla fırlatılması ve yörüngeye oturması büyük sevinçle karşılandı.

Çin'deki fırlatma üssü ile Ankara'daki ana yer istasyonu ve Norveç'te bulunan Göktürk yer istasyonu arasında da canlı bağlantılar yapıldı. Ankara'dan canlı yayınlanan fırlatma törenine aralarında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Meclis Başkanı Cemil Çicek ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in de bulunduğu çok sayıda üst düzey yetkili katıldı.

Çin, dünyadaki uydu fırlatma başarı yüzdesi en yüksek ülke konumunda bulunuyor.

Göktürk-2 uydusu, TÜBİTAK kaynaklarıyla gerçekleştirilen ilk milli yer gözlem uydusu oluyor. 2,5 metre çözünürlüğe sahip Göktürk-2'nin, savunma ve kalkınma alanlarındaki önemli ihtiyaçlara cevap vereceği belirtiliyor. Çin'deki fırlatma üssü ile Ankara'daki ana yer istasyonu ve Norveç'te bulunan Göktürk yer istasyonu arasında da canlı bağlantılar yapıldı.

686 kilometre yükseklikte yörüngeye oturması beklenen Göktürk-2'nin ilk sinyalini, Ankara'ya saat 21.25'te vereceği kaydediliyor. Göktürk-2'nin ilk görüntülerini 25-30 Aralık tarihleri arasında Ankara'ya indirmesi bekleniyor. İlk sinyalin ardından uydudan sıcaklık, akım, gerilim gibi bilgilerin akışı başlayacak. Uydudan ilk görüntülerin 25-30 Aralık tarihleri arasında indirilmesi planlanıyor.

UYDU MERKEZİ VE ÖZELLİĞİ

Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi (JSLC), 1958 yılında kuruldu ve Gobi Çölü'nde bulunuyor. Çin'in 4 uydu fırlatma merkezinden en önce kurulanı ve en büyüğü konumunda. Bu merkezden bu yıl Venezüella için de Uzun Yürüyüş-2 (Chang Zheng-2) taşıyıcı roketle bir uydu gönderildi. Dongfeng (Doğu Rüzgarı) Uzay Şehri'nin bir parçası olan Jiuquan Uydu Fırlatma Merkezi yabancılara kapalı tutuluyor. Askeri bir bölge ve yıllık ortalama sıcaklığı 8,7 derece. Yılın 300 günü fırlatma denemesi yapılıyor.

Söz konusu merkez, 2 bin 800 kilometre kare alanı kapsıyor ve 20 bin kişiyi içinde barındırıyor.

Buradaki tesisleri ve fırlatma destek ekipmanları, Sovyet modellerine benziyor ve Sovyetlerin buraya teknik destek sağladığı sanılıyor.

Çin'in 1970'teki ilk uydusu Dong Fang Hong ile 2003'teki ilk insanlı uzay aracı Shenzhou-5 (Kutsal Gemi), buradan gönderilmişti. Ülkenin ilk kadın astronotunun da aralarında bulunduğu 3 kişilik mürettebatı taşıyan Çin'in dördüncü insanlı uzay aracı Shenzhou-9 da 16 Haziran 2012'de yine bu merkezden uzaya gönderilmişti.

Çin'in diğer uydu fırlatma merkezileri ise şöyle: Taiyuan, Xichang ve Wenchang